Recepty a Vaření

Hit léta: Hrnečkový rybízový koláč
07.07.2024

Hit léta: Hrnečkový rybízový koláč

Rybízový koláč je česká klasika, která k létu neodmyslitelně patří. Kouzlo rybízové koláče spočívá v tom, že pokud máme rybíz na našich zahradách,...

Rajčatové saláty, na kterých si zaručeně pochutnáte
10.06.2024

Rajčatové saláty, na kterých si zaručeně pochutnáte

Milujete rajčata? Pak vás potěšíme, jejich sezóna je tu. Uvařte si rajskou omáčku, udělejte si zásoby kečupu na zimu a nebo konzumujte rajčata...

Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí
30.05.2024

Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí

Máte chuť na sladké, ale chcete vyzkoušet něco nového? Tradiční italský dezert Zabaione je skvělou volbou při výběru dezertů. Na jeho přípravu...

Sladkokyselé osvěžení do teplých dnů: Šťávu z rebarbory lze vyrobit i bez odšťavňovače
29.05.2024

Sladkokyselé osvěžení do teplých dnů: Šťávu z rebarbory lze vyrobit i bez odšťavňovače

S příchodem letních měsíců a stoupajícími teplotami hledáme způsoby, jak se osvěžit a zůstat hydratovaní. Mezi populárními nápoji, jako jsou...

Domácí želé z bezového květu: Skvělý způsob, jak využít bezové květy
28.05.2024

Domácí želé z bezového květu: Skvělý způsob, jak využít bezové květy

Černý bez najdeme všude okolo nás. Kromě své typické vůně a bílých květů je nesmírně prospěšný z hlediska lidského zdraví. Zpracovat ho můžeme...

Famózní banánová bábovka s jogurtem
26.05.2024

Famózní banánová bábovka s jogurtem

Čeká na vás další skvělý recept na bábovku, tentokrát s banány a řeckým jogurtem. Povrch hotové bábovky navíc vylepšíme sýrovo-krémovou polevou....

Jak zacházet s chřestem v kuchyni: Zpracování, skladování, recepty
23.05.2024

Jak zacházet s chřestem v kuchyni: Zpracování, skladování, recepty

Chřest má v kuchyni velmi široké využití a zároveň jde o bohatý zdroj vlákniny, ve zdravém jídelníčku má tak nezastupitelné místo. Jeho zpracování...

Všestranná varianta guláše, který lze vylepšit dalšími přísadami
21.05.2024

Všestranná varianta guláše, který lze vylepšit dalšími přísadami

Americký guláš je variantou guláše, kterou si okamžitě zamilujete. K jeho uvaření stačí pouze jeden hrnec, ve kterém připravíte všechny potřebné...

Americký guláš: Jednoduchý recept aneb vše v jednom hrnci
19.05.2024

Americký guláš: Jednoduchý recept aneb vše v jednom hrnci

Guláš na americký způsob je velice chutnou pochoutkou, která není náročná na přípravu. Stačí si sepsat seznam, nakoupit ingredience a pustit se do...

Vyzkoušejte delikátní kuřecí prsa plněná chřestem a mozzarellou
08.05.2024

Vyzkoušejte delikátní kuřecí prsa plněná chřestem a mozzarellou

Jaro je neodmyslitelně spojováno s chřestem a jelikož je chřestová sezóna právě v plném proudu, je ideální ho zařadit do svého jídelníčku. Co...

Tatarák: lahůdka, co není pro každého. Zkuste tatarák z řepy nebo avokáda
29.04.2024

Tatarák: lahůdka, co není pro každého. Zkuste tatarák z řepy nebo avokáda

Tatarský biftek je stylový pokrm, který si můžete připravit bez velké námahy i doma, pokud víte, jak na to. Existuje spousta různých variant...

Uvařte si z pampelišek čaj nebo třeba polévku. Poděkují vám za to nejen vaše játra
15.04.2024

Uvařte si z pampelišek čaj nebo třeba polévku. Poděkují vám za to nejen vaše játra

Pro zahradníky mohou být pampelišky úhlavními nepřáteli, ale zbavovat se jich by byla chyba. Tento plevel se používá v lidovém léčitelství, jelikož...

Nepochopené ředkvičky: Ne každému chutnají, ale zato pomohou proti různým neduhům
08.04.2024

Nepochopené ředkvičky: Ne každému chutnají, ale zato pomohou proti různým neduhům

Štiplavé ředkvičky obvykle nepatří mezi kdovíjak oblíbenou zeleninu na našich talířích, ale vězte, že se dají upravit na stovky chutných způsobů a...

Grilovací sezóna je tady: Naučte se grilovat jako profík
02.04.2024

Grilovací sezóna je tady: Naučte se grilovat jako profík

Umění grilování by rád ovládl každý z nás, už pro tu úžasně šťavnatou a lahodnou chuť výsledného jídla. Zvládnout tuhle formu přípravy pokrmu ale...

Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci
13.02.2024

Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci

Lněná semínka jsou snadno dostupná, levná, hodí se téměř na všechno a nemusíte je vlastně ani vařit, přitom mají dobrý vliv na vaše zdraví. Neměla...

Prospěte si cestu k rychlejšímu metabolismu. Pomůže vám s tím vhodně zvolená večeře
19.01.2024

Prospěte si cestu k rychlejšímu metabolismu. Pomůže vám s tím vhodně zvolená večeře

Nemusíte se vzdávat večeře ze strachu, že jídlo před spaním povede k ukládání tuků a vyšší hmotnosti. Pokud usednete k prostřenému stolu ve...

Cejlonskou skořici využijete v domácnosti nejen o Vánocích. Když to s ní ale přeženete, může vám uškodit
29.12.2023

Cejlonskou skořici využijete v domácnosti nejen o Vánocích. Když to s ní ale přeženete, může vám uškodit

Skořicovník pravý se vyznačuje aromatickou vůní a sladkou chutí, kterou milujeme ve svařeném víně, vánočních čajích, lahodném pečivu i jinde....

Na jakém řízku si rád pochutnává kuchař Babica?
05.10.2022

Na jakém řízku si rád pochutnává kuchař Babica?

Že není řízek jako řízek, to nám potvrdí ti, kteří už vyzkoušeli několik variant jeho přípravy. Každý kuchař má na přípravu řízků svůj vlastní...

Jaké triky v kuchyni používá Sapík, Kašpárek a další šéfkuchaři?
04.10.2022

Jaké triky v kuchyni používá Sapík, Kašpárek a další šéfkuchaři?

Když je vaření vaše práce, jako tomu je v případě Radka Kašpárka, naučíte se v kuchyni používat různé triky, které činí vaření zábavnějším a...

Petra (28): Předsvatební láska mi zamotala vztah, musela jsem si vybrat mezi jistotou a nepoznaným
27.08.2022

Petra (28): Předsvatební láska mi zamotala vztah, musela jsem si vybrat mezi jistotou a nepoznaným

Byla jsem spokojená vedle muže, se kterým jsem se rozhodla strávit zbytek života. Do vztahu mi ale zasáhla nová láska. Najednou jsem stála na...

Příprava řízků podle Jana Punčocháře je hotová alchymie

Řízek má být šťavnatý a křupavý. Ne vždy se ale podaří. Jako u ostatních jídel lze i na přípravě řízku leccos pokazit. Naštěstí zde existují osvědčené tipy šéfkuchařů, kteří si nemohou dovolit svým hostům servírovat nepovedený řízek. Například Jan Punčochář dopéká řízek v troubě spolu s krajícem čerstvého chleba. 

Roman Staša z MasterChef Česko vám poradí, jak zpracovat vnitřnosti

Budete-li se dívat pod ruce vítězi soutěže MasterChef Česko Romanu Stašovi, bude váš jídelníček pestrý a zábavný. Roman Staša se totiž nebojí ničeho. Ve svých receptech hodně využívá vnitřnosti, kterým se řada lidí může vyhýbat. Přitom také šéfkuchař Roman Paulus ví, že z vnitřností vznikají opravdové lahůdky. 

Jakých nejčastějších chyb se podle šéfkuchaře Jana Punčocháře můžete dopustit?

Šéfkuchař Jan Punčochář, kterého můžete znát ze soutěže MasterChef Česko, miluje jídlo. Vaří od svých šesti let a už tehdy věděl, že se z něj stane kuchař. Ve své restauraci U Matěje vaří převážně česká jídla a pak mořské plody. Jakých nejčastějších chyb se lze podle něj v kuchyni dopustit? 

Jak nejlépe grilovat podle gurmána Davida Kubrichta, jehož videa mají 12 milionů zhlédnutí

Podle Davida není grilování žádná věda. Chce to jen dobrý gril, kvalitní suroviny, teploměr a pár triků, které si lze osvojit v praxi. Ani on se nevyhnul experimentování, než našel ty správné postupy.

Cenné rady šéfkuchařů do kuchyně. Co by vám poradil Punčochář, Forejt nebo Kašpárek?

Že v kuchyni je inspirace potřeba jako sůl, o tom se přesvědčují všichni, co se každý den staví k plotně. Když dochází nápady a motivace nebo když jednoduše jen chcete vylepšit nějaké své jídlo, šéfkuchaři Jan Punčochář, Přemek Forejt a Radek Kašpárek pro vás mají zaručené tipy. Znáte tajemství silného vývaru nebo lahodných buchet? 

Jak na dokonalé hranolky podle Přemka Forejta?

Šéfkuchař Přemek Forejt určitě nepatří k těm, kteří by za nejdůležitější prvek menu považovali hranolky. Ale když už tohle jídlo připravuje, dává si na něm záležet. Nedávno dokonce Forejt spojil síly s McDonald's, aby své fanoušky provedl procesem výroby a zodpověděl jim jejich nejčastěji kladené otázky. Jak si lze hranolky připravit doma?

Vychytávky Ládi Hrušky vám zpestří vaření

O tom, že ne vždy ve vaší kuchyni musí převládat vysoká gastronomie, abyste si pochutnali, svědčí vychytávky Ládi Hrušky, které byly jednu dobu fenoménem. Láďa Hruška, který se do podvědomí diváků zapsal svou kšiltovkou i specifickými gesty a komentáři, cílil hlavně na zajímavé, chutné a levné recepty, které činily vaření mnohých zábavnějším. 

A na jaké netradiční suroviny nalákala soutěž MasterChef vás?

Netradiční suroviny, jako jsou foie gras, býčí žlázy, kapří mlíčí nebo třeba chapadlo chobotnice si v kuchyni nejspíš běžně nepřipravujete. O to větší výzvou pro vás mohou být. Koneckonců, odborníky na netradiční suroviny v kuchyni jsou porotci a nedobrovolně také soutěžící pořadu MasterChef Česko, kteří se v rámci soubojů setkali s ledasčím. 

Proč k sobě do kuchyně pozvat šéfkuchaře Jamieho Olivera?

Jméno šéfkuchaře Jamieho Olivera si nejde nespojit s kuchyní a jídlem. Vždyť právě o to Jamiemu šlo, když byl ještě malé dítě. Tento chlapík, kterému se kvůli jeho prvnímu pořadu o vaření přezdívá „šéfkuchař bez čepice“, sice vystudoval geologii, vášeň pro jídlo i jeho přípravu však byla silnější, a tak určila jeho budoucnost.

Nad zbytky v kuchyni šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nos neohrnuje

Pokud chcete být ve vaření opravdu dobří, nestačí myslet jen na to, jestli vašim hostům chutná, nebo ne. Důležité je zpracovat jídlo a vařit z nakoupených surovin tak, aby vám v kuchyni zůstávalo co nejméně zbytků. Plýtvání jídlem je celosvětovým problémem. Vaší domácnosti se ale týkat nemusí. Jak omezit plýtvání jídlem? To vás může naučit šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. 

Bábovka ze špaldové mouky je velmi zdravá a chutná

Špaldová mouka je již stálicí při pečení. Hodí se skvěle do perníku, ale také na výrobu bábovek či buchet. Je velmi zdravá a výživná, obzvláště ta, která je umleta z celých zrn.

V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů

Možná vaříte pokaždé stejně jako kdykoliv jindy, a tak se není čemu divit, že chuť vašich pokrmů už nikoho nepřekvapí. Možná si myslíte, že na vašich jídlech zkrátka už nelze nic vylepšit. Ne vždy tomu tak je. Nejen v pořadu Vaření se Soukupem lze získat tipy na vylepšenou kulinářskou strategii. 

Na husí játra nedá šéfkuchař Radek Kašpárek dopustit, vyzkoušíte je také?

Foie Gras neboli husí játra byla v pořadu Masterchef Česko oblíbenou specialitou, která dala zabrat všem soutěžícím. Dopustit na ně nedá ani porotce soutěže Masterchef Česko a šéfkuchař Radek Kašpárek, který tvrdí, že u nich v podniku husí játra připravují asi do stejné konzistence, jakou má Nutella. Co takhle si husí játra připravit doma? 

Kouzlo bábovky se ukrývá ve skutečnosti, že je zkrátka taková, jakou si ji uděláte

Jeví se vám bábovka obyčejně? Tak to jste si na ní nedali záležet! Zkuste luxusní kakaovou bábovku s tvarohem, která je neobyčejně dobrá!

Používáte špaldovou mouku? Skvěle se hodí i na bábovku

Všichni milujeme tu krásně voňavou, mramorovanou a nadýchanou bábovku od maminky nebo babičky. Není dítka, které s nadšením neolizuje metly od sladkého těsta tohoto moučníku, jímž nikoho neurazíte

Jaká je bábovka pro diabetiky? Skvělá!

Jsou mezi námi lidé, kteří musí žít s nepříjemným onemocněním diabetes melitus. Ovšem i ti, jsou-li dobře zajištěni léky a dodržují-li správný stravovací režim, mohou sem tam uždibnout kousíček moučníku. A tím je tentokrát bábovka pro diabetiky.

Na první pohled fádní bábovka je ve skutečnosti hvězdou mnoha chutí

Kefír je častou a nedílnou součástí každé ledničky, a proto jej můžete bez nutnosti někam chodit zakomponovat i do vaší nedělní bábovky. Ostatní suroviny na její těsto doma máte určitě taky. Nezbývá, než se do pečení kefírové bábovky pustit. Kefírová bábovka je sice jednoduchá na přípravu, sama se ale neudělá. Tak jde se na to!

Jak byste charakterizovali nejlepší bábovku?

Jaké vlastnosti musí bábovka mít, abyste ji mohli označit za „nejlepší, co znáte”? V první řadě by měla být vláčná. Těsto nejlepší bábovky by rozhodně nemělo být suché, což lze z velké části ovlivnit jednotlivými ingrediencemi.

Jak udělat bábovku vlhkou tak akorát? Aby těsto nebylo vysušené anebo se nelepilo k sobě?

Pro nadýchané těsto je důležité nepřehnat míchání a pohlídat správnou teplotu přísad. Nejprve vám přineseme několik rad a ty si poté můžete vyzkoušet při pečení přiloženého receptu.

Jaký je rozdíl mezi bábovkou s jogurtem a klasickou bábovkou?

Málokoho by napadlo, že do bábovky můžeme přidat i jogurt. A proč zrovna jogurt? Dodá totiž bábovce nebeskou vláčnost!

Vyřešte snídani nebo svačinu banánovou bábovkou

Bábovkou snadno vyřešíte svačinu nebo snídani. Mnohdy se však bábovka díky použitým ingrediencím vyhoupne až na úroveň skvostných dezertů. Důkazem toho je bábovka banánová s karamelovou polevou.

Máte rádi exotiku? A co exotickou bábovku?

Jaká surovina vnese do pečení nádech exotiky? Kde ji sehnat a jak ji zpracovat? Přijďte téhle záhadě na kloub a vneste do své kuchyně trochu slunce.

Také máte rádi kokos? A co exotickou kokosovou bábovku

Vaše rodinka si na pečené laskominy zvykla až příliš rychle, jenže vám se někdy do pečení nechce? Nevadí! Od toho jsou tady rychlé recepty! Ani na stole vonící exotická kokosová bábovka na vás neprozradí, že jste měla lenivější den!

Máte rádi hrníčkovou bábovku?

Nechce se vám na nákup do obchodu, ale toužíte po nějakém sladkém dezertu? U našeho dalšího sladkého receptu jsme zvolili něco rychlého. Vyzkoušejte recept na hrníčkovou bábovku.

Nejenom sladká bábovka ke kávě, výborná je i slaná bábovka z brambor

Pokud dáváte přednost slaným buchtám, je tento recept přímo pro vás. Bramborová bábovka překvapí svou chutí a zároveň nabízí mnoho možností servírování.

Znáte tajemství chutného guláše podle Radka Kašpárka?

Šéfkuchaře Radka Kašpárka by si přál mít v kuchyni nejspíš každý. Když to však nejde, k srdci si můžete nejen při vaření guláše vzít alespoň jeho rady. Radek Kašpárek říká, že příprava guláše začíná už při nákupu surovin. 

Proč se pustit do zavařování guláše? A jak ho zavařit?

Máme odzkoušeno, že guláš v lednici vydrží až pět dní, pokud se tedy rychleji nesní. Ale když se guláš podaří, dokáže z hrnce zmiznout už do druhého dne. A to si vezměte, že byste přebytky mohli zavařit. Jak a proč zavařit guláš?

Gulášové festivaly jsou ideální příležitostí, jak se najíst, něco zažít a inspirovat se

Milujete guláš na všechny jeho způsoby? Potom nesmíte chybět na gulášovém festivalu. Ten se může konat v místě vašeho bydliště, avšak za dobrým gulášem se vyplatí zajet i dál. Gulášové festivaly – takzvané gulášfesty – jsou příležitostí, jak se o guláši dozvědět více.

Je gulášová polévka sestrou guláše? A jak ji připravit?

Nejen na guláši si lze v kuchyni pochutnat. Připravit můžete i jeho takzvanou sestru – gulášovou polévku. Tu tvoří podobný základ, barva i chuť. Přesto je jeho lehčí, levnější a rychlejší verzí.

Jaké houby se nejlépe hodí do houbového guláše?

Guláš dokáže okouzlit chuťové pohárky na tisíc způsobů. Jednou jeho veganskou, vegetariánskou nebo chcete-li levnou variantou je houbový guláš. Houby mají totiž výjimečnou vlastnost nahradit maso... A tak můžete ušetřit i od masa odlehčit svůj jídelníček.