Výborná tvarohová bábovka, kterou ocení i děti

Výborná tvarohová bábovka, kterou ocení i děti
Tvarohová bábovka je klasikou svátečně prostřeného stolu i milou pozorností pro návštěvy. Známe ji všichni, a proto ve společnosti zabodujete, jestliže jí trochu vyparádíte. Je libo polevu z marshmallow, nebo snad z kondenzovaného mléka a čokolády?

Výborný a přec jednoduchý recept s tvarohovou sílou

Receptů na tvarohovou bábovku existují mraky, však se také jedná o jeden z nejlehčích dezertů, jehož přípravu zvládnou i děti. Navíc budeme-li mlsat sladkou bábovku, můžeme se alespoň uklidňovat přítomností tvarohu a jeho zdravotními benefity.

Tvaroh vzniká vysrážením bílkovin mléka kulturními mikroorganismy, popř. enzymy, nebo kyselinou mléčnou. Jedná se tedy o zcela přírodní produkt. Obsahuje bílkoviny, minerální látky a vitaminy, především vápník. Tvaroh dodá bábovce vláčnost a jemnou strukturu. Pojďme se tedy podívat na jednu variaci tvarohové bábovky s kakaem. 

Na těsto budete potřebovat:

  • 340 g másla
  • 125 ml vody
  • 110 g kakaa
  • ½ čajové lžičky soli
  • 115 g tvarohu
  • 660 g cukru
  • 340 g mouky
  • 1 a ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 6 vajec

Předehřejte troubu na 150 °C. Formu důkladně vymažte tukem a vysypte kakaovým práškem.

Do malého hrnce přidejte máslo, vodu, kakao a sůl, míchejte na mírném ohni, až se ingredience rozpustí a spojí. Tvaroh rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem dohladka.

Ve velké míse vyšlehejte cukr, mouku a jedlou sodu, dokud se nespojí. Vmíchejte máslovou směs. Poté postupně zašlehávejte vejce, střídavě s rozšlehaným tvarohem. V předehřáté troubě pečte 45-55 minut nebo těsto zkontrolujte špejlí. Nechte 10 minut chladnout ve formě a následně bábovku vyklepněte.

Polevy jako sladká nadstavba

Tvarohovou bábovku zkuste vylepšit polevou. Přinášíme vám dvě možné varianty, polevu z marshmallow, kterou ocení především děti, anebo čokoládový topping. Ač se nejedná o zrovna dietní a zdravé pochutiny, můžete si přeci udělat radost a nehledět chvíli na štíhlou linii.

Zdroj: Yeti studio / Shutterstock

Ingredience potřebné na marshmallow polevu:

  • 150 g mini marshmallow
  • 3 až 4 lžíce mléka

Na polevu rozpusťte za častého míchání marshmallow spolu s 3 lžícemi mléka, v případě potřeby přidejte více mléka, aby byla poleva tekutá. Vychladlou bábovku přelijte polevou.

Na čokoládovou polevu si připravte:

  • 1 plechovka (397 g) kondenzovaného mléka
  • 100 g čokoládových lupínků
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

V hrnci na středním plameni smíchejte slazené kondenzované mléko a čokoládové lupínky. Vařte za stálého míchání, dokud se lupínky nerozpustí a směs nebude hladká. Nenechávejte směs projít varem. Sundejte z plotny a vmíchejte vanilku. Před politím bábovky nechte polevu trochu vychladnout.

Vylepšete bábovku polevou, ať už z marshmallow nebo z čokolády.

Důležitá odpolední siesta

Teď už jen stačí najít si chvíli času, vzít si dobrou knihu nebo pustit audioknihu a vychutnat si domácí bábovku. Nebo si ji dejte společně s přáteli či rodinou, zklamaný nebude nikdo.

 

Zdroje: