Výborná tvarohová bábovka, kterou ocení i děti
Výborný a přec jednoduchý recept s tvarohovou sílou
Receptů na tvarohovou bábovku existují mraky, však se také jedná o jeden z nejlehčích dezertů, jehož přípravu zvládnou i děti. Navíc budeme-li mlsat sladkou bábovku, můžeme se alespoň uklidňovat přítomností tvarohu a jeho zdravotními benefity.
Tvaroh vzniká vysrážením bílkovin mléka kulturními mikroorganismy, popř. enzymy, nebo kyselinou mléčnou. Jedná se tedy o zcela přírodní produkt. Obsahuje bílkoviny, minerální látky a vitaminy, především vápník. Tvaroh dodá bábovce vláčnost a jemnou strukturu. Pojďme se tedy podívat na jednu variaci tvarohové bábovky s kakaem.
Na těsto budete potřebovat:
- 340 g másla
- 125 ml vody
- 110 g kakaa
- ½ čajové lžičky soli
- 115 g tvarohu
- 660 g cukru
- 340 g mouky
- 1 a ½ čajové lžičky jedlé sody
- 6 vajec
Předehřejte troubu na 150 °C. Formu důkladně vymažte tukem a vysypte kakaovým práškem.
Do malého hrnce přidejte máslo, vodu, kakao a sůl, míchejte na mírném ohni, až se ingredience rozpustí a spojí. Tvaroh rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem dohladka.
Ve velké míse vyšlehejte cukr, mouku a jedlou sodu, dokud se nespojí. Vmíchejte máslovou směs. Poté postupně zašlehávejte vejce, střídavě s rozšlehaným tvarohem. V předehřáté troubě pečte 45-55 minut nebo těsto zkontrolujte špejlí. Nechte 10 minut chladnout ve formě a následně bábovku vyklepněte.
Polevy jako sladká nadstavba
Tvarohovou bábovku zkuste vylepšit polevou. Přinášíme vám dvě možné varianty, polevu z marshmallow, kterou ocení především děti, anebo čokoládový topping. Ač se nejedná o zrovna dietní a zdravé pochutiny, můžete si přeci udělat radost a nehledět chvíli na štíhlou linii.
Ingredience potřebné na marshmallow polevu:
- 150 g mini marshmallow
- 3 až 4 lžíce mléka
Na polevu rozpusťte za častého míchání marshmallow spolu s 3 lžícemi mléka, v případě potřeby přidejte více mléka, aby byla poleva tekutá. Vychladlou bábovku přelijte polevou.
Na čokoládovou polevu si připravte:
- 1 plechovka (397 g) kondenzovaného mléka
- 100 g čokoládových lupínků
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
V hrnci na středním plameni smíchejte slazené kondenzované mléko a čokoládové lupínky. Vařte za stálého míchání, dokud se lupínky nerozpustí a směs nebude hladká. Nenechávejte směs projít varem. Sundejte z plotny a vmíchejte vanilku. Před politím bábovky nechte polevu trochu vychladnout.
Vylepšete bábovku polevou, ať už z marshmallow nebo z čokolády.
Důležitá odpolední siesta
Teď už jen stačí najít si chvíli času, vzít si dobrou knihu nebo pustit audioknihu a vychutnat si domácí bábovku. Nebo si ji dejte společně s přáteli či rodinou, zklamaný nebude nikdo.
Zdroje: