Výborná bábovka s mandarinkami
Chvíle slávy pro mandarinky
V hlavní roli dnešního receptu jsou mandarinky. Věděli jste, že název tohoto citrusového plodu je odvozen od rádců na čínských císařských dvorech, kteří nosili jasně oranžové róby a pokrývky hlavy s knoflíky, které připomínaly ovoce?
Mandarinky jsou zdrojem vitaminu C a rozpustné vlákniny, která může pomáhat snižovat hodnoty krevního cholesterolu. Působí protizánětlivě, posilují imunitu, usnadňují hojení ran, pomáhají ze stravy získávat železo, zpomalují tvorbu vrásek, příznivě ovlivňují kvalitu vlasů a zlepšují náladu. Zdraví prospěšné mandarinky dohromady se sladkou bábovkou tvoří neprůstřelné kombo, kterým nemůžete udělat chybu. Podívejme se tedy konečně na samotný recept.
Ingredience na mandarinkovou bábovku se zakysanou smetanou:
- 2 plechovky mandarinek
- 180 g měkkého másla
- 200 g cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 5 vajec
- kůra z citronu
- 1 špetka soli
- 200 g zakysané smetany
- 350 g mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 3 lžičky prášku do pečiva
Předehřejte si troubu na 180 °C a důkladně vymažte formu tukem a vysypte moukou. Z obou plechovek slijte mandarinky a šťávu z jedné plechovky nalijte do misky a prozatím odložte stranou. Smíchejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, míchejte, dokud nevznikne pěna. Postupně přidávejte vejce a sůl s citronovou kůrou.
Poté vmíchejte zakysanou smetanu a přichystanou mandarinkovou šťávu z jedné plechovky. Nyní smíchejte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a přimíchejte stěrkou k ostatním ingrediencím. Mandarinky obalte v jedné až dvou lžících mouky, aby se nepotopily, opatrně je vložte do těsta a těsto vlijte do formy. Pečte asi 65 minut. Po vychladnutí bábovku poprašte moučkovým cukrem.
V tomto receptu jsou používány plechovky s hmotností 312 gramů. Bábovka chutná skvěle i s hnědým cukrem. Do těsta můžete přidat kůru z citronu a dezert přelít citronovou polevou. Do mandarinkové bábovky můžete přidat lžičku kardamomu. Pokud chcete moučníku dodat správný říz, nebojte se experimentovat a použít panáka mandarinkového likéru. Bábovku můžete nechat bez problémů zmrazit.
Nebojte se do těsta přidat panáka mandarinkového likéru pro ty správné grády.
Pro adventní pohodu
Mandarinková bábovka je výborným moučníkem i pro čas adventu. Sice si je již můžeme koupit po celý rok, ale vůně mandarinek patří k Vánocům stejně jako purpura nebo vánoční punč.
Zdroje: