Všestranná varianta guláše, který lze vylepšit dalšími přísadami

Všestranná varianta guláše, který lze vylepšit dalšími přísadami
Americký guláš je variantou guláše, kterou si okamžitě zamilujete. K jeho uvaření stačí pouze jeden hrnec, ve kterém připravíte všechny potřebné ingredience. Za půl hodiny budete mít jídlo pro celou rodinu.
Obsah článku
  1. Americký guláš
  2. Ingredience
  3. Postup vaření
  4. Další ingredience vhodné k vylepšení chuti
  5. Skladování guláše

Americký guláš

Guláš (gulyáshús) vznikl v Maďarsku v 9. století a v překladu znamená „maso připravené chovateli dobytka“. Typický maďarský guláš je hustý masový a zeleninový guláš s vývarem, který je silně ochucený paprikou. Americký guláš je rychlé jídlo z mletého hovězího masa, rajčatové omáčky, bylinek a loketních makaronových nudlí. Může připomínat klasickou omáčkou pro špagety, ale rozdíl je v tom, že všechny ingredience se vaří společně v jednom hrnci, zatímco špagety a masová omáčka odděleně.

Ingredience

Seznam ingrediencí pro 5 osob:

  • 450 g - Mleté hovězí maso
  • 1 ks - Nakrájená šalotka nebo malá žlutá cibule
  • 3 stroužky - Lisovaný nebo mletý česnek
  • půlka polívkové lžíce -Worcersterová omáčka
  • 1 lžíce - Sůl
  • dle chuti - Pepř
  • 1 – 1,5 hrnku - Hovězí nebo kuřecí vývar
  • 425 g - Plechovka rajčatové omáčky
  • 425 g - Nakrájená rajčata
  • 2 lžičky - Italské koření
  • 1 ks - Bobkový listopad
  • 1 šálek - Nevařené loketní nudle
Poctivý guláš je nejlepší podávat s dobrým, čerstvým chlebem
Poctivý guláš je nejlepší podávat s dobrým, čerstvým chlebem | Zdroj: fotek / Depositphotos

Postup vaření

  1. K uvaření amerického guláše budete potřebovat pánev, velký hrnec nebo holandskou troubu. Jakmile se nádobí rozpálí, přidejte mleté maso, šalotku nebo žlutou cibuli a nasekané stroužky česneku. Snažte se, aby se mleté maso co nejdříve rozdělilo; k tomu vám pomůže vařečka. Směs dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.
  2. Po zhnědnutí masa přidejte vývar, nakrájená rajčata, rajčatovou omáčku, italské koření, bobkový list a špetku soli. Promíchejte všechny ingredience a přiveďte směs k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a za občasného míchání omáčku vařte zhruba po dobu deseti minut.
  3. Po uplynutí deseti minut přidejte do omáčky loketní nudle a duste je dalších 12 až 14 minut, dokud nezměknou. Nezapomeňte po přidání nudlí míchat guláš, aby došlo k rovnoměrnému uvaření nudlí.

Další ingredience vhodné k vylepšení chuti

Americký guláš má tu výhodu, že je všestranný. Lze ho obohatit přidáním nastrouhaného sýru čedaru, které přinese do jídla bohatou a sytou chuť. Ke konci vaření přijde vhod přidání zakysané smetany, která dodá guláši krémovou konzistenci a mírnou kyselost. Dalšími možnostmi jsou přidání mozzarelly, nakrájených feferonek nebo parmazánu, které přispějí k různorodosti chuti. Houby také mohou zpestřit chuť amerického guláše a dodat mu další vrstvu bohatosti. Výrazné vylepšení přináší variace sýru čedaru, chilli prášku a plechovky černých fazolí nebo fazolí. Místo klasické soli můžete použít kořeněnou sůl.

Skladování guláše

Po uvaření skladujte americký guláš v lednici po dobu tří až čtyř dnů. Převaření nudlí předejdete ohřevem v mikrovlnné troubě. Guláš je vhodný i k uložení v mrazáku; stačí ho uložit do speciálních sáčků nebo vodotěsných krabiček. V mrazáku vydrží jídlo až tři měsíce. Pozor! Omáčku přelívejte pouze tehdy, jakmile vychladne. Před plánovaným ohřevem a konzumací nechte směs rozmrazit v lednici po dobu 24 hodin. Nejprve ohřejte omáčku, a teprve poté přidejte nudle.