Vláčný kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Vláčný kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou
Výborný zákusek pro každý den, ale i na speciální chvíle. Nezalekněte se dlouhého seznamu potřebných surovin. Recept je jednoduchý, rychlý a zvládne jej úplně každý. Vyzkoušejte tento osvěžující recept, který zachutná všem!

Potřebné suroviny na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička citronové kůry
  • 180 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml kefíru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 2 jablka
  • 1 lžíce másla

Potřebné suroviny na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Zdroj: Autor: Olga Barilo / Shutterstock
  1. V míse si do pěny rozšleháme vejce s cukrem. Postupně přidáváme obě mouky smíchané s práškem do pečiva, citronovou kůrou, mletými ořechy a zázvorem. Prošleháváme a po částech do těsta zašleháme olej a kefír.
  2. Těsto nalejeme do dortové formy s pečicím papírem. Jablka nakrájíme na tenké plátky a poklademe je na koláč. Přidáme plátky másla a formu vložíme do trouby na 180 °C.
  3. Koláč pečeme 20 minut, pak stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 20-30 minut.
  4. Koláč necháme vychladnout.
  5. Na polevu si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme k ní máslo. Do směsi přidáme skořici, promícháme a nalejeme na koláč.