Vláčný kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou
Publikováno: 24. dubna 2021, 15:14
Kristýna Drozdová
Foto: Gregory Gerber / Shutterstock
Doba čtení: 1 min
Výborný zákusek pro každý den, ale i na speciální chvíle. Nezalekněte se dlouhého seznamu potřebných surovin. Recept je jednoduchý, rychlý a zvládne jej úplně každý. Vyzkoušejte tento osvěžující recept, který zachutná všem!
Potřebné suroviny na korpus:
- 100 g hladké mouky
- 150 g špaldové mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička citronové kůry
- 180 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 150 ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml kefíru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 2 jablka
- 1 lžíce másla
Potřebné suroviny na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
- V míse si do pěny rozšleháme vejce s cukrem. Postupně přidáváme obě mouky smíchané s práškem do pečiva, citronovou kůrou, mletými ořechy a zázvorem. Prošleháváme a po částech do těsta zašleháme olej a kefír.
- Těsto nalejeme do dortové formy s pečicím papírem. Jablka nakrájíme na tenké plátky a poklademe je na koláč. Přidáme plátky másla a formu vložíme do trouby na 180 °C.
- Koláč pečeme 20 minut, pak stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 20-30 minut.
- Koláč necháme vychladnout.
- Na polevu si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme k ní máslo. Do směsi přidáme skořici, promícháme a nalejeme na koláč.