Vepřový versus hovězí guláš – který chutná lépe?
Jak hovězí, tak vepřové maso obsahuje spoustu vitamínů
Jak vepřové, tak hovězí maso patří k červeným druhům masa. Nelze tak úplně říct, které maso je zdravější. Oba druhy obsahují přibližně stejné vitamíny a minerály. Jak hovězí, tak i vepřové maso se do guláše přidává nejčastěji. Zatímco u hovězího volíme kližku (přední či zadní), karabáček nebo hovězí krk, u vepřového masa sáhneme spíše po vepřové pleci. Ucházející volbou může být vepřová kýta. Je však libovější a počítat musíte s tím, že bude maso suché a guláš o tuk chudší.
Hovězí maso obsahuje spoustu cenných látek a patří do zdravého stravování. Znakem jeho kvality je mramorování, což znamená, že je maso dobře prorostlé. Najděte v něm vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín D, E, železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny. Ani vepřové maso na tom není jinak, obsahuje podobnou směs vitamínů a minerálů. Rozhodující tak pro vás může být:
- chuť hovězího a vepřového masa (chuť obou mas je rozdílná)
- čas jejich přípravy (vepřové maso změkne podstatně rychleji)
- cena masa (hovězí je dražší než vepřové)
Nemůžete se rozhodnout? Pak na guláš použijte vepřové i hovězí!
Odvěké dilema, zda připravit guláš hovězí nebo vepřový bylo vyřešeno, když se začal připravovat guláš z obou druhů, tedy z vepřového i hovězího. Vepřovo-hovězí guláš:
- má bohatou chuť obou druhů mas
- je netradiční
- chuťově vyvážený
Počítat však musíte s odlišnou dobou přípravy hovězího a vepřového. Při přípravě vepřovo-hovězího guláše musíte jednoduše začít s hovězím. Vepřové do guláše přidáte asi po 40 minutách dušení hovězího. Kdybyste oba druhy přidali naráz, vepřové by se rozvařilo dřív, než by hovězí kousky byly hotové.
Guláš z hovězího a vepřového se nijak neliší od tradičních receptů. Rozdílný je opravdu jen v tom, že jsou zde využity oba druhy masa. Takže hovězí nebo vepřový? Přece vepřovo-hovězí!