Velikonoční cukroví, jaká jste ještě nejedli

Velikonoční cukroví, jaká jste ještě nejedli
Každý rok na Velikonoce děláte tradiční linecké cukroví, pusinky, kokosové kuličky nebo nějaké sušenky a už vás to nebaví? Přinášíme vám tipy a recepty na netradiční cukroví z jiných krajin.
Obsah článku
  1. Halva
  2. Crème Brûlée
  3. Americký mrkvový dort
  4. Ingredience:
  5. Postup:
  6. Varianta s čokoládou:
  7. Ingredience:
  8. Postup:
  9. Ingredience:
  10. Na náplň:
  11. Postup:

Velikonoce jsou plné tradic, a to se týká i jídelního stolu. Pokud hledáte nápady, které navazují na klasické velikonoční menu, máte k dispozici mnoho receptů. Chcete-li na jídla ochutnat něco nového a vzrušujícího, vyzkoušejte tyto dezerty! Možná je načase, abyste se vymanili z kulinářské rutiny a vzali své chuťové pohárky na velikonoční výlet.

Halva

Nemůžete se zmínit o blízkovýchodních dezertech, aniž byste mluvili o halvě. Tato klasická cukrovinka, sezamový koláč připomínající fondán, je v regionu oblíbenou svačinkou.

Ingredience:

  • 180 g tahini
  • Štipka soli
  • 180 g křišťálového cukru
  • 160 ml vody
  • Semínka z vanilkového lusku

Postup:

Do velké mísy dejte tahini a sůl. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, vodu a semínka vanilkového lusku. Pokud používáte vanilkový extrakt, přidejte ho do směsi tahini. Promíchejte a pak směs bez míchání zahřejte na 245 °C. Pomocí mokrého cukrářského štětce otřete stěny pánve, jakmile se vytvoří krystalky cukru. Jakmile je směs zahřátá na 245 °C, opatrně a pomalu vlijte sirup do směsi tahini a za pokračujte za mícháním, dokud se směs plně nespojí a nezhoustne. Směs nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte do chladničky, nejméně 3 hodiny.

Varianta s čokoládou:

Po vmíchání cukrové směsi do tahini přidejte do mísy čokoládu a nechte 30 sekund odstát. Jemně vmíchejte čokoládu a nechte na ní pruhy. Nalijte do připravené misky a nechte v chladničce vychladnout, nejméně 3 hodiny.

Crème Brûlée, Zdroj: Evelina Petkova / Shutterstock

Crème Brûlée

Určitě jste vždy chtěli jet na výlet do Francie. Můžete se tam přemístit aspoň pomocí dalšího chutného receptu, kterým můžete ponouknout koledníky. Připravuje se z pouhých čtyř ingrediencí a je hodně chutný.

Ingredience:

  • 6 žloutků
  • 70 g krystalového cukru
  • 480 ml smetany ke šlehání (36 % tuku)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Příprava tohoto snadného Crème Brûlée začněte tím, že během přípravy směsi, dáte vařit hrnec s vodou. Voda bude použita na vodní lázeň, ve které se budou vařit, což vysvětlíme o něco později. Poté vyšlehejte šest žloutků a trochu cukru. Chcete se ujistit, že je šleháte dohromady jen tak dlouho, dokud směs nebude mít světle žlutou barvu. Pak už jen mísu odložte stranou, zatímco si budete ohřívat hustou smetanu ke šlehání. Jakmile se vám krém začne vařit a bublat po okrajích, stáhněte jej z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt.

Dalším krokem je temperování vajec, aby po přidání zbytku smetany nedošlo k jejich zdrcnutí. Vejce temperujete tak, že do směsi vajec a cukru pomalu přilijete asi půl hrnku teplé smetany a při přilévání ji dobře prošleháte. Pak pomalu přilijte zbytek smetany a pokračujte ve šlehání. Může se stát, že se na povrchu směsi vytvoří malá vrstva pěny, já ji nejraději lžičkou odhrnuji, aby se při pečení nedostala na povrch. Temperování vajec pomůže zabránit tomu, aby se vám vejce úplně rozkvedlala, ale i tak je nejlepší směs přecedit, abyste odstranili všechny malé kousky vajec, které se mohly uvařit při zalévání krémem. Ráda používám jemné sítko a přelévám ji do velké skleněné odměrky, aby se snadno nalévala do mističek.

Poté nalijte krém do čtyř mističek. Poté naplňte zapékací misku vroucí vodou asi do 1/3 a vložte do ní mističky. Voda by měla sahat zhruba do poloviny stěn. Tím se vytvoří vodní lázeň, takže se krém v troubě pomalu a rovnoměrně upeče. Jakmile jsou hotové, nechte je vychladnout při pokojové teplotě a poté je uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo přes noc. Jakmile jsou důkladně vychlazené, posypete každý z nich trochou krystalového cukru a pomocí malého kuchyňského hořáku cukr zkaramelizujete.

Mrkvový Dort, Zdroj: AS Food studio / Shutterstock

Americký mrkvový dort

Jako poslední vám ponoukáme recept na nejvláčnější mrkvový dort. Je plný sladké mrkve a nádechu skořice. Nadýchaná máslová poleva je vynikající s přimíchanými nasekanými vlašskými ořechy. Jeden kousek tohoto domácího mrkvového dortu není nikdy dost!

Ingredience:

  • 4 velká vejce, pokojová teplota
  • 2 šálky cukru
  • 1 šálek oleje
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 až 3 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 šálky strouhané mrkve

Na náplň:

  • 70 g změklého másla
  • 85 g smetanového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 375 g moučkového cukru
  • 2 až 3 lžíce mléka
  • 125 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Ve velké míse smíchejte vejce, cukr a olej. Smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek; vmíchejte do vaječné směsi. Vmíchejte mrkev. Nalijte do dvou vymazaných a moukou vysypaných kulatých forem o průměru. Pečte při 200 °C 35 až 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před vyjmutím z formy nechte 10 minut vychladnout.

V další velké míse vyšlehejte máslo a smetanový sýr do světlé a nadýchané polevy, asi 3 až 4 minuty. Vmíchejte vanilku. Postupně zašlehejte moučkový cukr. Přidejte tolik mléka, abyste dosáhli požadované roztíratelné konzistence. V případě potřeby si nechte náplně na zdobení. Vmíchejte do náplně vlašské ořechy. Rozetřete náplň mezi vrstvy a na vrch a boky dortu. Dort uložte do chladničky.

 

Zdroje: