Vaří celá rodina: Arabské placky s česnekovým dipem
Arabské placky nebo-li pita je tradičním pokrmem na Blízkém východě, odkud se postupně rozšířil až do Středozemí. V arabské kuchyni se podává především s hummusem - cizrnovou pomazánkou. U nás je nejznámější jako součást řeckého gyrosu. Můžeme jej plnit nebo podávat k pomazánkám či salátům.
Suroviny k výrobě placek má každý doma:
500 g hladké mouky
250 ml vody
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
Příprava je snadná:
Nechte děti smíchat suroviny a společně vypracujte hladké těsto. Do mísy nejprve prosejte mouku, přidejte sůl a prášek do pečiva. Do sypké směsi po troškách vlijte vodu a olivový olej. Opatrně vypracujte hebké těsto, které rozdělte na 8 dílů. Z každé části vytvarujte kulatou placku a vyválejte do tenka. Placky můžete děti nechat tvarovat i rukama – chleba tím získá zajímavý rustikální tvar.
Máte-li, použijte na smažení litinovou pánev, ale postačí i teflonová. Na malém množství oleje placku z každé strany opečte. Opékejte zprudka každou stranu maximálně tři minuty. Placky by se měly při pečení nafouknout. Po vychladnutí opět splasknou.
Placky je možné péct i v troubě. Placky vyskládáme na plech pokrytý pečícím papírem a opékáme 2 minuty v horní části na maximum rozpálené trouby.
Hotové placky uchováváme mezi utěrkou, tak aby zůstaly do podávání vláčné.
Česnekový dip připravíme ze zakysané smetany, solí a čerstvého česneku.
Arabské placky na slano i na sladko
Placky si můžeme různě vylepšovat dle své fantazie. Do těsta přidáme oblíbené koření. Hodí se především dobromysl, saturejka, tymián nebo rozmarýn. Místo česnekové dipu použijte rajčata, bazalku a sýr nebo si dopřejte placky na sladko s povidly.