Úžasná francouzská delikatesa – MAKRONKY
Publikováno: 8. března 2021, 18:10
Kristýna Drozdová
Foto: Bozhena Melnyk / Shutterstock
Doba čtení: 1 min
Většina z nás si je radši koupí v obchodě nebo ve vyhlášené cukrárně. Proč se tohoto dezertu bojíme a neupečeme ho doma? Vše musíme dodržovat přesně na gramy, postupujeme krok za krokem, ale za vyzkoušení tento recept určitě stojí!
Potřebné suroviny na těsto:
- 120 g jemně mletých mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 90 g bílku (cca ze 3 vajec), nejlépe den odleželých (v chladničce)
- 50 g krupicového cukru
- potravinářské barvivo
Potřebné suroviny na krém:
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml suchého sektu
Postup:
- Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem, rozmixujeme v mixéru a pak prosejeme přes jemné síto. Prášek musí být jemný, abychom měli makronky hladké.
- Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidáme potravinářské barvivo a vyšleháme pevný sníh.
- Směs mandlí a cukru přisypeme do sněhu a stěrkou mícháme, dokud těsto není hladké, řídké, ale stále pevné. Nesmí být příliš tekuté, na plechu by se nám rozteklo a makronky budou placaté.
- Těsto dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme (kolečka cca 4,5 cm) na plechy s pečicím papírem.
- Makronky necháme důkladně zaschnout – při doteku se nesmí lepit. Zasychání může trvat různě dlouho (30–60 minut). Předehřejeme troubu na 150 °C. Pečeme 10–12 minut.