Jak připravíte tvarohovo-kokosovou bábovku?
K pečení z tvarohu nikdy nepoužívejte nízkotučný tvaroh. Vždy volte minimálně polotučný, i pokud jste zrovna v dietě. Těsto by se vám pak nemuselo povést. Často se také můžete setkat s tím, že těsto vám vytvoří “brousek”. Je dobré dodržovat pár jednoduchých pravidel, abyste riziko vzniku snížili. Všechny suroviny si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Formu s těstem pak vložte do vyhřáté trouby a alespoň do poloviny doby pečení vůbec troubu neotvírejte. Po dopečení pootevřete dvířka a nechte bábovku ještě přivyknout na nižší teplotu. Okamžité vyndání do chladnějšího prostředí by se vám mohlo vymstít.
Suroviny:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 250 g tvarohu (nejlépe plnotučného, ale může být i polotučný)
- 200 g dětské krupičky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- Hrst rozinek
- Kokos (množství přizpůsobte tomu, jak moc ho máte rádi)
Postup:
- Formu vymažeme tukem a vysypeme krupičkou, troubu předehřejeme na 175°C.
- Oddělíme žloutky a bílky, které dáme vychladit i se šlehacími metlami do lednice.
- Žloutky s cukrem a změklým máslem vyšleháme do husté pěny.
- Postupně zašleháváme tvaroh.
- Krupičku smícháme s kypřícím práškem.
- Do tvarohové směsi přidáváme postupně krupičku, rozinky a kokos.
- Pokud je těsto příliš husté, přidejte do něj trochu mléka. Ale myslete na to, že budete ještě přidávat sníh.
- Vyšleháme z bílků tuhý sníh a zabalíme ho opatrně do těsta.
- Těsto vlijeme do formy a dáme péct na 50 – 60 minut.
Jediné úskalí je právě v tvarohovém těstě, ale tento recept se podaří vždy. Při pečení však bábovku sledujte, ať vychytáte ten správný okamžik, kdy je hotová. Každá trouba peče trochu jinak, a tak je třeba si vychytat správný okamžik, kdy je dopečeno. Formu můžete vysypat i kokosem, ale zde pozor. Klasický strouhaný kokos je příliš hrubý a těsto by se mohlo k formě přichytit. Proto je lepší na vysypávání používat kokosovou moučku.
Tip: Tato bábovka vypadá nejlépe s čokoládovým kabátkem, který ještě zasněžíme kokosem. Také se dá udělat v mramorové verzi, která je u bábovek jedna z nejoblíbenějších. Do těsta můžete přidat i citronovou kůru či šťávu, protože ta se k tvarohu s kokosem krásně hodí. Kokos lze také nahradit třeba vlašskými ořechy, ale zkuste klidně i jiné. Fantazii se meze nekladou. Můžete do těsta i nasekat čokoládu, a to nejen tmavou, ale klidně i bílou. Jednotlivým soustům dodá na zajímavosti.
Zdroje: