Třená bábovka – jednoduchá na přípravu, přesto okouzlí chuťové buňky
Bábovka je hotová jedna, dvě...
Máte chuť na něco sladkého, ale do složitých dezertů se vám pouštět nechce? Nevadí, upečte si bábovku. Dobře připravená třená bábovka potěší i náročnější mlsouny. Přitom na ni nepotřebujete žádný extra nákup. Mouka, cukr, máslo... To jsou věci, které běžně najdete ve své spíži. Co dalšího potřebujete?
Na těsto si připravte:
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 450 g mouky
- 300 ml mléka
- 4 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový extrakt
- špetku soli
- cokoliv, co máte rádi
Třenou bábovku upečete za minimálního nepořádku
Do složitého pečení se často nepouštíte kvůli výslednému nepořádku v kuchyni? Jen klid. Třená bábovka vám nepořádek v kuchyni neudělá. Těsto na ni zvládnete umíchat za použití jen několika náčiní. Potřebovat budete minimálně dvě misky, vařečku a mixér. Jde se na to! Nezapomeňte si předehřát troubu na 170 °C.
V jedné misce smíchejte mouku s kypřicím práškem a se špetkou soli. Nechte stranou a vrhněte se na utření másla s cukrem. To vám nejlépe půjde za pomoci mixéru. Jakmile z másla a cukru vznikne hladká pěna, můžete směle přidat vejce (vmíchávejte po jednom), vanilkový extrakt a na závěr pomalu i směs mouky a mléko.
Neradi vymazáváte bábovkovou formu? V tom případě si pořiďte novou ze silikonu, která pečlivé vymazávání nepotřebuje.
Kouzlo třené bábovky je ukryto ve vaší fantazii
Aby bábovka nebyla nudně jednobarevná, oddělte asi jednu třetinu těsta a smíchejte ho s kakaem. V receptu na bábovku se fantazii meze nekladou. Naopak opravdové kouzlo třené bábovky spočívá ve vaší fantazii.
Proto se neřiďte striktně recepty a do bábovky si přidejte to, co na ní máte nejraději – rozinky, kousky čokolády, citrónovou kúru, kandované ovoce, oříšky... Do bábovkové formy nalijte nejprve základní bílé těsto, do kterého pak zakomponujte (jako malíř na své plátno) i těsto kakaové. Třená bábovka vyžaduje asi hodinový pobyt v troubě.
Co když bábovka nechce z formy vylézt?
Po upečení na bábovku nijak nespěchejte. Po vytažení z trouby ji nechte ve formě na mřížce alespoň 10 minut pozvolna chladnout. Teprve potom můžete bábovku vyklopit na připravený talíř. Jenže! Co když se bábovce z formy nechce?
Tip: Pokud se bábovce z formy nechce, použijte na ni starý trik našich babiček. Namočte utěrku a přehoďte ji přes bábovkovou formu. Po tomhle triku by měla bábovka vylézt z formy už dobrovolně.
Třená bábovka vás v kuchyni nezdrží, zato zdrží vaši rodinku pohromadě u stolu.
Zdroj:
- www.rasamalaysia.com