Tipy na zdravé a výživné snídaně na leden
Salát z pečené zeleniny s vejcem
Ihned po probuzení rozehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečícím papírem rozložte růžičkovou kapustu a batáty. Zeleninu rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte přibližně 20 minut. V malé misce rozšlehejte lžíci olivového oleje s 2 lžícemi jablečného octa a lžící oblíbeného koření. K pečené zelenině se hodí koření ostřejší jako je česnek, chilli, koriandr, římský kmín, tymián nebo sladká paprika. Když je zelenina hotová, připravte si sázená vejce.
Pečenou zeleninu rozložte na talíř, přidejte hrst oblíbené listové zeleniny a vše pokapejte zálivkou. Navrch položte vejce.
Ovesné vločky s banánem a arašídovým máslem
Tuto snídani si můžete připravit večer do sklenice, když dopředu víte, že vás čeká uspěchané ráno. Do zavařovací sklenice nasypte ¾ šálku ovesných vloček, přidejte ½ rozmačkaného banánu a 2 lžíce arašídového másla s 1 lžící medu. Vše promíchejte a přidejte ½ šálku vašeho oblíbeného mléka. Sklenici přes noc uložte do lednice. Ráno do sklenice pouze přidejte druhou půlku nakrájeného banánu s 2 lžícemi arašídového másla.
Slané sýrové vafle
Těsto si můžete připravit již večer a přes noc uložit do lednice. Do velké mísy dejte 2 hrnky špaldové mouky s 1 a ½ lžičkou prášku do pečiva, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou čerstvě mletého pepře. Ve střední míse ušlehejte 2 a ¼ šálku podmáslí s 2 vejci a 4 lžícemi rozpuštěného másla. Mokrou směs přidejte k suché a dobře promíchejte. Na závěr do těsta opatrně vmíchejte 2 šálky strouhaného čedaru. Smažte ve vaflovači a vafle uchovávejte v předehřáté troubě.
Zdroj:
- autorský text