Tipy na nezapomenutelné sladké snídaně na leden
Švédské palačinky
Do mísy prosejte 1 a ¼ šálku hladké mouky se špetkou soli a vanilkovým cukrem. K suchým surovinám přilijte 1 a ¾ šálku mléka, 6 lžic rozpuštěného mírně vychladlého másla a 3 rozšlehaná vejce. Vše vyšlehejte do hladka. Těsto si můžete připravit již večer. Ráno rozpalte pánev na nejvyšší teplotu, pánev jemně omastěte rostlinným olejem a vlijte naběračku těsta. Krouživým pohybem vytvořte tenkou rovnoměrnou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, poté ji opatrně obraťte. Osmažte všechny palačinky, z těsta by jich mělo vyjít přibližně šest. Těsně před podáváním potřete každou palačinku lžící džemu.
Palačinku ozdobte čerstvým ovocem a pokapejte medem.
Skořicové beignetky
Do elektrického mixéru vsypte 4 hrnky hladké mouky, ⅓ šálku krystalového cukru, ½ lžičky soli a 1 lžíci suchého droždí. Přidejte ¾ šálku teplé vody, ½ šálku převařeného mléka, 2 lžíce másla a 1 vejce. Hladké těsto vložte do máslem vymazané mísy a nechte 1 až 2 hodiny kynout v lednici. Mezitím si připravte plech vyložený vrstvou papírových utěrek. Po vykynutí odkrajujte z těsta malé bochánky, které smažte ve vyšší vrstvě oleje 5 až 6 minut. Beignetky během smažení obracejte. Děrovanou lžicí vyjměte smažené bochánky z oleje na plech.
Beignetky mírně vychlaďte a poté bohatě posypte skořicovým cukrem. Podávejte s čerstvě uvařenou kávou.
Zdroj:
- autorský text