Jak používat tahini - sezamovou pastu

Jak používat tahini - sezamovou pastu
Pokud si vyrábíte vlastní cizrnovou pastu neboli hummus, možná vám v lednici vždycky zůstane zbytek sezamové pasty. Přinášíme vám několik nápadů, jak tahini využít i v dalších chutných receptech.
Obsah článku
  1. Dresink na salát
  2. Rychlé rostlinné mléko
  3. Na syrovou zeleninu
  4. Sladká pomazánka
  5. Do smoothie
  6. Do polévky

Pasta ze sezamových semínek je konzistencí podobná arašídovému máslu. Má jemnou praženou sezamovou chuť, která se hodí k zelenině, do kaší, pomazánek, ale i do sladkých dezertů. Tahini se stejně jako ostatní tuky rychle kazí. Skladujte jej v lednici maximálně měsíc. 

Dresink na salát

Obměňte svou oblíbenou zálivku na salát a použijte tahini. Smíchejte ½ šálku tahini pasty, ½ šálku olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citronové šťávy a 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru. Jemně osolte a nalijte na salát. 

Zdroj: Autor: Pixel-Shot / Shutterstock

Rychlé rostlinné mléko

Došlo-li vám rostlinné mléko, připravte si instantní ze sezamové pasty. Jednoduše rozmixujte tahini s trochou vody a vznikne vám vydatné rostlinné mléko. Pro lepší chuť můžete přidat banán, kakao nebo agávový sirup. 

Na syrovou zeleninu

Připravte si rychlou a zdravou svačinu. Tahini dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Nakrájejte si zeleninové špalíčky z různých druhů zeleniny podle své chuti a ty pak do ochucené sezamové pasty namáčejte.

Pasta ze sezamových semínek je konzistencí podobná arašídovému máslu. Má jemnou praženou sezamovou chuť, která se hodí k zelenině, do kaší, pomazánek, ale i do sladkých dezertů.

Sladká pomazánka

Jako obměnu marmelády nebo nutely zkuste zdravější sladkou pomazánku. Smíchejte tahini s oblíbeným sirupem (například datlovým nebo javorovým) a pomazánku dochuťte vanilkou nebo kakaem. Sezamovou pomazánku můžete namazat na palačinky, toasty nebo třeba jen na plátek jablek.

Do smoothie

Sezamová pasta vaše oblíbené smoothie zahustí a změní do krémové konzistence. 

Do polévky

Tahini můžete přidávat také do zeleninových polévek. Polévku dochutí a zjemní. 

Zdroje: