Jednoduchý švestkový koláč
Je sychravé odpoledne, nálada pod psa a vy máte chuť na něco dobrého, šťavnatého a křupavého. Tak to je přesně čas upéct si švestkový krambl.
Ze všeho nejdříve si obstarejte košík ovoce. Nejlépe se hodí švestky, blumy či mirabelky. Použít však můžete i jiné ovoce, například jablka nebo hrušky. V nouzi můžete použít i ovoce z mrazničky.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Do mísy vložte 12 kousků středních švestek, kůru z jednoho pomeranče, 50 g třtinového nebo kokosového cukru a máte-li ho rádi, můžete přidat i lžíci rumu. Vše důkladně promíchejte a ovocnou směs vložte na dno zapékací mísy. Ovoce pokryjte plátky másla. Poté si připravte drobenku z 150 g polohrubé mouky, 30 g ovesných vloček, 3 lžic nasekaných a opražených lískových oříšků a 50 g másla. Drobenkou pokryjte švestky a pečte 20–25 minut.
Krambl můžete podávat s kopečkem zakysané smetany či zmrzliny. Dobrou chuť.
Zdroj:
- autorský text