Připravte si sváteční cukroví na poslední chvíli

Připravte si sváteční cukroví na poslední chvíli
Drobné cukroví patří neodmyslitelně ke sváteční tabuli – některé je typické pro Vánoce, jiné zase pro Velikonoce. To, co se hodí a také peče o všech svátcích, jsou různé druhy košíčků.

Sváteční cukroví – košíčky

Sladké košíčky, plněné různými náplněmi, se nepečou zase tak často. Dají totiž poměrně dost práce. Obzvláště tehdy, připravuje-li si hospodyňka doma i košíčky samotné. Je pravdou, že dnes je možnost si korpusy košíčků koupit hotové v obchodě a pak stačí jen připravovat vhodné nádivky. V našem receptu si ale přece jenom návod na domácí košíčky uvedeme.

Tradiční ořechové košíčky

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 220 g másla
  • 4 žloutky
  • šťáva i kůra z ½ citronu

Suroviny zpracujte a vznikne vám těsto podobné lineckému. Zabalte do alobalu nebo fólie a nechte v lednici odpočinou 1 – 2 dny. Pak vymažte formičky na košíčky tukem a těsto do nich vtlačujte v tenké vrstvě – košíčky totiž lehce naběhnou a je nutné, aby v nich zbylo místo pro nádivku. Košíčky pečte 10 – 12 minut (do zrůžovění), při teplotě 180 stupňů. Hotové pečivo uložte do krabice a plňte až 1 – 2 dny před podáváním.

Vánoční pečení, Zdroj: virtu studio / Shutterstock

Náplň:

  • 300 g mletých piškotů
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 45 g kakaa
  • 90 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 1,5 dl vody
  • 3 lžíce malinové šťávy
  • 6 lžic rumu

Smícháním uvedených surovin získáte hmotu k plnění připravených košíčků. Někdo plní lžící, jiný rukou, další naplní hmotu do sáčku s trubičkou a do košíčků ji nastříká. Náplň si můžete podle potřeby zředit nebo zahustit. Poznámka: dávku pro děti řeďte malinovým sirupem, a tu pro dospělé rumem.

Na závěr polijte nádivku čokoládovou polevou a ozdobte polovinou vlašského ořechu. Nutriční hodnoty na celou dávku (podle počtu vyrobených košíčků si rozpočítejte živiny na jeden košíček):

  • Energie 29 369 kJ / 7 019 kcal
  • Bílkoviny 116,37 g
  • Tuky 350,73 g
  • Sacharidy 770,96 g
  • Vláknina 31,88 g
  • Cholesterol 1,64 g
  • Sodík 90 mg

Košíčky s krémem a ovocem

Korpusy na košíčky si vyrobíte podle předchozího receptu, anebo je zakoupíte hotové. S vanilkovým krémem a ovocem jsou košíčky lehké a osvěžující.

Krém:

  • 250 g másla
  • moučkový cukr podle potřeby
  • sáček vanilkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 700 ml mléka• kompotované nebo čerstvé ovoce: ananas, hroznové víno, mandarínky, jahody, kiwi, aj.
  • mandlové, vanilkové, rumové nebo ovocné aroma

Postup:

Ve vlažném mléce rozmíchejte oba pudingové prášky, přidejte vanilkový cukr a za stálého míchání uvařte hustý puding. Nechte vychladnout; přitom je zapotřebí hmotu občas promíchat, aby se nevytvářel škraloup. Než tato vařená složka vystydne, ušlehejte si máslo s moučkovým cukrem (80 – 150 g, podle vaší chuti).

Pak zvolna zašlehávejte vychladlý puding, zbytek cukru a případné aroma. Krém dejte do zdobicího sáčku, nechte krátce v ledničce zchladnout, a pak nastříkejte do košíčků. Na závěr ozdobte kousky ovoce.

Vánoční košíčky s arašídovým máslem

Další uvedený recept je trochu zdravější verzí vánočního cukroví. Semínka, ořechy, vločky – to jsou ingredience pro zdravou výživu. Chcete-li zdravé cukroví dotáhnout do důsledku, vyrobte si domácí čokoládovou polevu buď zcela bez cukru, anebo dejte vhodné sypké sladidlo.

  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce karamelového sirupu ZERO
  • 100 g mix ořechů
  •  6 lžic vody

Formičky na košíčky vymažte kokosovým olejem. Vločky, kokos, semínka, ořechy a karamelový sirup rozmixujte s troškou vody. Ze vzniklého těsta si vytvarujte košíčky do formiček. Pečou se cca 15 minut při teplotě 180 stupňů. Do každého košíčku vložíte tlustší kolečko banánu, přidáte lžičku arašídového másla a přelijete čokoládovou polevou.

A na závěr posypte špetkou kokosu. A kdo by si myslel, že košíčky jsou příliš velká „kalorická bomba“, může si připravit jinou variantu: místo pečených košíčků může použít košíčky papírové a do nich připravit některou ze svých oblíbených náplní, zalít ji čokoládou a ozdobit ořechy. Hmota ztuhne a půjde z papíru pěkně vyloupnout.

 

Zdroje: