Strouhaná tvarohová buchta jako od babičky
Co potřebujeme?
TĚSTO:
- 250 g másla
- 15 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 3 lžíce mléka
- 400 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 30 kakaa
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
- 4 bílky
- 150 g moučkového cukru (kdo chce sladší, přidá si)
- 500 g tvarohu (nebo část tvaroh + zakysaná smetana)
- 3 žloutky
- 1 lžíce solamylu
- 5 lžic mléka
Postup
1. Nejdříve si připravíme těsto. Máslo utřeme s cukrem a poté zapracujeme žloutek a mléko. Mouku smícháme s kakaem a kypřicím práškem, přidáme k máslové hmotě a vypracujeme pevné těsto.
2. Těsto rozdělíme na dvě části (zhruba na poloviny, ale jedna může být větší, tu použijeme na spodní část buchty), z každé vytvarujeme váleček, zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.
3. Troubu si rozpálíme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
4. Na náplň nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse smícháme tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl a mléko. Sníh opatrně zamícháme do tvarohové směsi.
5. Plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo plech lehce namočíme a vyložíme pečicím papírem). Z mrazáku vyndáme jeden váleček těsta (vezmeme ten větší) a nastrouháme ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkáme.
6. Náplň nalijeme na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouháme druhou půlku těsta (je lepší si poslední třetinu těsta nastrouhat na vedlejší misku nebo papír a prsty ho pak přenést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).
7. Pečeme v troubě asi 30–40 minut, pak otevřeme dvířka a necháme v troubě zcela vychladnout.