Špaldový koláč s jablky, skořicí a mandlemi
Špaldová mouka
Mouka z pšenice špaldy se používala již za doby bronzové, postupně ji však vytlačila poptávka po klasické bílé mouce pšeničné. Dnes opět nabývá své popularity a my ji s oblibou přidáváme do pečiva, koláčů a buchet. Její nutriční hodnota s vysokým obsahem minerálů, vitamínů a vlákniny z ní dělá kvalitní potravinu.
Recept na špaldový jablečný koláč
Do velké mísy nasypeme 500 g jemně mleté špaldové mouky, 15 g prášku do pečiva a špetku soli. Přidáme 180 g másla nakrájeného na menší kousky, 3 vejce, 6 lžic datlového sirupu, citronovou kůru z ½ citronu a ručně zpracujeme do tuhého těsta. Těsto necháme půl hodiny odpočinout v lednici a mezitím si připravíme jablečnou náplň. 8 jablek nastrouháme na hrubém struhadle, 100 g mandlí spařením zbavíme slupky a naloupeme na poloviny.
Její nutriční hodnota s vysokým obsahem minerálů, vitamínů a vlákniny z ní dělá kvalitní potravinu.
Připravíme si velký plech, který vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto si rozdělíme na tři díly. Třetinu si dáme stranou a ze zbytku vyválíme plát, který přeneseme na plech. Jablka rovnoměrně rozložíme na těsto, posypeme mandlemi, skořicovým cukrem a lžičkou sušeného zázvoru. Z odloženého těsta si vyválíme proužky, které poklademe na koláč. Můžeme popustit uzdu své fantazie a z proužků vytvořit různé obrazce nebo jen mřížku.
Pečeme 15 minut v předem rozehřáté troubě na 200 °C, poté teplotu snížíme na 180 °C a necháme dopéct dalších 15–20 minut. Koláč můžeme na talíři doplnit kopečkem zakysané smetany se skořicí.
Zdroj: