Používáte špaldovou mouku? Skvěle se hodí i na bábovku
V současnosti se teď dostává do popředí špaldová bábovka, která by mohla té klasické plně konkurovat. Navíc je rychlá, zdravá a vláčná.
A proč volit špaldovou mouku?
Pro neznalce je špalda druh pšenice, který neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny a který si zachovává vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. K výrobě špaldové mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují právě největší množství cenných látek.
Tento druh obilniny je navíc velmi odolný a není potřeba ji hnojit, tudíž mouka neobsahuje žádné chemikálie. Dost už ale poučování, pojďme zavázat zástěry, rozehřát troubu a pustit se do pečení! Milovníci hrnkových receptů navíc tento obzvláště potěší. A jaké ingredience potřebujeme?
Ingredience:
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1/2 hrnky kokosu
- 1 hrnek kefíru
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce másla
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- špetku soli
Upéct tuto skvělou bábovku zvládne skutečně každý. Pojďme se podívat, jak na to.
Postup:
Základem všeho pečení je předehřát si troubu. A to už jen kvůli tomu, abychom zbytečně nečekali na teplotu. Těsto je živá hmota a neustále pracuje, je proto důležité, aby těsto nikde zbytečně nečekalo a neusychalo. Troubu si předehřejeme na 180 °C a necháme si rozpustit máslo.
Nejprve si připravíme všechny sypké suroviny. Do jedné mísy si prosejeme špaldovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. To děláme kvůli tomu, abychom případně zachytili nečistoty a předešli tvořením hrudek v těstě.
Do další misky si rozbijeme vajíčka. Oddělujeme bílky od žloutků. Bílky je důležité vždy uschovat v naprosto čisté nádobě. Začneme šlehat žloutky, do kterých postupně přidáme med, kefír a máslo. A všechny tyto tekuté ingredience utřeme do krásně zlatavé pěny. Do té pak pomalu začneme přisypávat všechny sypké suroviny. Poté přidáme ještě kokos a kakao. Všechny ingredience spolu mícháme, dokud nám nevznikne krásně vláčné těsto.
Když jsme hotoví, metly pečlivě omyjeme a z připravených bílků si začneme pomalu vytvářet sníh. Pokud chceme sníh vyšlehat co nejrychleji, můžeme do bílků přidat i cukr. Ovšem ten krupicový. Moučkový cukr nám totiž může celý sníh zničit a nemusí se vůbec vyšlehat do námi požadované hmoty.
Hotový sníh poté pomalu přidáváme do těsta, které jsme si už připravili a pozvolna mícháme. Je třeba dbát na opatrnost, aby se nám těsto na bábovku nesrazilo. Poté těsto vylijeme do formy a tu vložíme do trouby, kde pečeme zhruba 40 minut. Poté špejlí zkontrolujeme, zda je bábovka dostatečně propečená a případně ještě dopečeme.
Dobrou chuť!