Jak připravíte šlehačkovou bábovku s tvarohem?

Jak připravíte šlehačkovou bábovku s tvarohem?
Známe šlehačkovou bábovku jako takovou, ale šlehačková bábovka s tvarohem je ještě o level výš. Její chuť může být velice originální a nabízí se mnoho zajímavých receptů.

Zde je jeden z nich, jde o mramorovou bábovku s tvarohem, která má specifickou recepturu. Pokud ochutnáte, určitě ji nebudete dělat naposled. Tento recept je ve svém základu velice jednoduchý a budete ho mít rychle hotový. Jde jen o pár surovin a výsledek stojí za to. V této verzi je i celkem dietní, pokud použijete nízkotučný tvaroh a nepoužijete polevu.

Ingredience:

  • 750 g nízkotučného tvarohu (lze použít i polotučný)
  • 250 g cukru
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 5 vajec
  • 3 lžíce kakaa
  • Tuk a mouka na vysypání formy (nebo strouhanka, případně kokos při bezlepkové verzi)

Postup:

  • V misce důkladně vyšleháme cukr a vejce do lesklé pěny.
  • Přimícháme tvaroh, smetanu ke šlehání a kukuřičný škrob.
  • Zpracujte na těsto, důkladně promícháme a rozdělíme na dvě poloviny.
  • Do jedné poloviny vmícháme kakao.
  • Formu na těsto vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Poté na střídačku vléváme těsta do formy, aby vznikl hezký, mramorový vzor. S mramorováním a vytvářením vzoru si můžeme pomoci i vidličkou.
  • Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu na 175 stupňů.
  • Po upečení necháme asi 15 minut vychladnout a pak opatrně vyklopíme z formy.
  • Bábovku můžete libovolně nazdobit.

V tomto jednoduchém receptu se používá kukuřičný škrob, nicméně v mnoha receptech na bábovku s tvarohem, se používá polohrubá mouka. Pokud nebudete formu vysypávat moukou, je vhodný i pro osoby citlivé na lepek. Proto si ji bez obav můžete upéct, i pokud držíte specifickou dietu. Vláčnost získá bábovka díky tvarohu, tudíž nebude suchá, přesto, že obsahuje kukuřičný škrob.  

Do bábovek s tvarohem se často přidávají i rozinky nebo rum, případně rozinky máčené v rumu. Pokud budete chtít, bábovku můžete polít čokoládovou polevou, kterou si můžete rozpustit buď instantní z pytlíku, nebo vyrobit z čokolády – necháte ji rozpustit na plotně v menším hrnci, hlídáte, aby se připálila a nakonec (povychladnutí tvarohové bábovky) bábovku přelijete a rozetřete po jejím povrchu. Lesklá poleva bude vypadat skvěle.

Ve fantazii se nemusíte omezovat. Můžete nazdobit čokoládovými hoblinkami, cukrářskými korálky, čímkoliv jedlým dle aktuální chuti a situace. Lze udělat i celá kakaová a navrch použít bílá poleva jako jedna z verzí. Je to pouze na vás, časových možnostech a také záleží, pro koho ji připravujete.

Tip: Pokud nechcete, aby byla bábovka mramorová, příprava je ještě snazší – zkrátka si těsto nerozdělíme, ale rovnou vlijeme do formy. Pokud nemáme mnoho času, necháme být i veškeré zdobení, bábovku upečeme tak, jak jsme ji připravili a máme hotovo. I tak bude perfektní. Dobrou chuť!

zdroje:

Zdroj článku:
  • www.rezepte-und-tipps.com