Jak připravíte šlehačkovou bábovku s tvarohem?
Zde je jeden z nich, jde o mramorovou bábovku s tvarohem, která má specifickou recepturu. Pokud ochutnáte, určitě ji nebudete dělat naposled. Tento recept je ve svém základu velice jednoduchý a budete ho mít rychle hotový. Jde jen o pár surovin a výsledek stojí za to. V této verzi je i celkem dietní, pokud použijete nízkotučný tvaroh a nepoužijete polevu.
Ingredience:
- 750 g nízkotučného tvarohu (lze použít i polotučný)
- 250 g cukru
- 250 g smetany ke šlehání
- 60 g kukuřičného škrobu
- 5 vajec
- 3 lžíce kakaa
- Tuk a mouka na vysypání formy (nebo strouhanka, případně kokos při bezlepkové verzi)
Postup:
- V misce důkladně vyšleháme cukr a vejce do lesklé pěny.
- Přimícháme tvaroh, smetanu ke šlehání a kukuřičný škrob.
- Zpracujte na těsto, důkladně promícháme a rozdělíme na dvě poloviny.
- Do jedné poloviny vmícháme kakao.
- Formu na těsto vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Poté na střídačku vléváme těsta do formy, aby vznikl hezký, mramorový vzor. S mramorováním a vytvářením vzoru si můžeme pomoci i vidličkou.
- Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu na 175 stupňů.
- Po upečení necháme asi 15 minut vychladnout a pak opatrně vyklopíme z formy.
- Bábovku můžete libovolně nazdobit.
V tomto jednoduchém receptu se používá kukuřičný škrob, nicméně v mnoha receptech na bábovku s tvarohem, se používá polohrubá mouka. Pokud nebudete formu vysypávat moukou, je vhodný i pro osoby citlivé na lepek. Proto si ji bez obav můžete upéct, i pokud držíte specifickou dietu. Vláčnost získá bábovka díky tvarohu, tudíž nebude suchá, přesto, že obsahuje kukuřičný škrob.
Do bábovek s tvarohem se často přidávají i rozinky nebo rum, případně rozinky máčené v rumu. Pokud budete chtít, bábovku můžete polít čokoládovou polevou, kterou si můžete rozpustit buď instantní z pytlíku, nebo vyrobit z čokolády – necháte ji rozpustit na plotně v menším hrnci, hlídáte, aby se připálila a nakonec (povychladnutí tvarohové bábovky) bábovku přelijete a rozetřete po jejím povrchu. Lesklá poleva bude vypadat skvěle.
Ve fantazii se nemusíte omezovat. Můžete nazdobit čokoládovými hoblinkami, cukrářskými korálky, čímkoliv jedlým dle aktuální chuti a situace. Lze udělat i celá kakaová a navrch použít bílá poleva jako jedna z verzí. Je to pouze na vás, časových možnostech a také záleží, pro koho ji připravujete.
Tip: Pokud nechcete, aby byla bábovka mramorová, příprava je ještě snazší – zkrátka si těsto nerozdělíme, ale rovnou vlijeme do formy. Pokud nemáme mnoho času, necháme být i veškeré zdobení, bábovku upečeme tak, jak jsme ji připravili a máme hotovo. I tak bude perfektní. Dobrou chuť!
zdroje:
- www.rezepte-und-tipps.com