Šlehačková bábovka chutná skvěle
Existuje více variant a mají společného jmenovatele, a tím je šlehačka (smetana ke šlehání). Bývá univerzální, tudíž do těsta se dá přidat téměř cokoliv, co vás napadne. Oříšky, kakao, kokos, strouhaná čokoláda, zkrátka dle vaší chuti. Zde je jeden z receptů, který vás jistě osloví.
Ingredience:
- 250 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 6 vajec (případně 4, pokud smetanu ke šlehání nahradíme vaječným likérem)
- 250 g másla
- 125 ml smetany ke šlehání
- 250 g hladké mouky
- Strouhanka a máslo na vyspání formy
- Meruňkový džem (nebo jiný, pokud máte k dispozici), nasekané mandle (dle chuti)
- Suroviny (především vejce a máslo) necháme předem povolit při pokojové teplotě. Později budeme pracovat se změklým máslem.
- Smícháme cukr krupici, vanilkový cukr, špetku soli s vejci a důkladně vyšleháme do pěny.
- Vmícháme změklé máslo.
- Přidáme mouku a smetanu, vše pečlivě promícháme, dokud se suroviny nespojí.
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Vymažeme formu na bábovku máslem a vysypeme strouhankou, případně kokosem.
- Pečeme 45–60 minut na spodní i horní ohřev, špejlí průběžně asi po 30 minutách zkoušíme, zda je již bábovka upečená.
- Ještě před vychladnutím bábovku vyklopíme a dokud je horká, potřeme ji meruňkovou marmeládou a posypeme ji mandlovými lupínky.
Smetanu rozhodně nenahrazujte mlékem ani jinou náhražkou smetany! Ačkoliv je klasická smetana velmi kalorická, používá se do bábovky právě pro jemnou chuť. Přeci jen, když už si dáte kousek bábovky, počítáte s tím, že do sebe dostanete nějaké ty kalorie navíc a trochu šlehačky navíc linii již nezničí.
Navíc se dá vylepšit ještě o trochu více, a to jedinou v tomto receptu povolenou náhražkou, vaječným likérem. V tomto případě si pak musíme recept trochu upravit a místo šesti vajec přidat pouze 4.
Chuť pak bude také jemná, ale aroma vaječného likéru chuť šlehačkové bábovky velice ozvláštní. Případně je také možné šlehačku a vaječný likér zkombinovat. Jako u jiných bábovek, i tuto lze připravit v mramorové verzi, a to tak, že si těsto rozdělíte na třetiny a do jedné z nich přidáte kakao.
Mramorová šlehačková bábovka nebude méně chutná než bez kakaa, a navíc bude po rozkrájení působit hezčím dojmem. A pokud nemáte rádi mandle, nebo nemáte k dispozici meruňkovou marmeládu, pak je možné bábovku jen posypat moučkovým cukrem, nebo si připravit jednoduchou polevu z tmavé čokolády.
Čokoládu necháme rozpustit v hrnci, zamícháme, po vyklopení polevu na bábovku naneseme a rozetřeme. Nebude to méně efektivní, než bábovka potřená meruňkovou (nebo ji jinou) marmeládou. Dochucení a ingredience jsou jen na vás a vaší chuti! Navíc ji třeba nebudete chtít připravovat pokaždé stejně.
Tip: Do bábovky lze přidat pro vůni i trochu rumu, získá tím voňavé sváteční aroma!
Zdroj: