Jak se připravuje šlehačková bábovka?
Šlehačková bábovka je navíc na přípravu velice rychlá a přitom chutná. Vždyť ji miloval i sám Elvis Presley.
Expres recept
Podobných expres receptů můžete objevit spousty, oblíbené jsou například bábovky s olejem nebo rozpuštěným máslem, sladkou smetanu je možné nahradit zakysanou, kefírem nebo jen mlékem. A ušetřit můžete dokonce také odměřování a vážení, stačí použít hrníčkovou variantu.
Ve všech zmíněných případech můžete samozřejmě bábovku ozvláštnit tmavým mramorováním. Stačí z připraveného těsta oddělit třetinu a obarvit ji kakaem, rozehřátou čokoládou, mletým mákem nebo i jinými tmavými přísadami.
Do formy pak nalijte větší část světlého těsta a vzápětí přidejte tmavé. Aby se vrstvy provázaly, obsah bábovky spirálovitě promíchejte vidličkou nebo špejlí. Dejte ovšem pozor, abyste při tom nesetřeli vrstvu tuku s moukou na stěnách.
Na jednoduchou šlehačkovou bábovku budete potřebovat:
- 250 ml smetany na šlehání
- 250 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Do mísy nalijte smetanu na šlehání, přidejte žloutky i bílky a promíchejte metličkou. Zašlehejte cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dvě třetiny tekuté hmoty nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Do zbylého těsta nasypte kakao, důkladně promíchejte a nalijte na světlé těsto. Pomocí špejle těsto ve formě spirálovitě zamíchejte a bábovku pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 30 minut.
Po vyklopení pocukrujte.
Jak vytvořit mramorování?
Náš tip: Nedaří-li se vám probarvit bábovku špejlí, zkuste tento způsob. Nejprve kakao rozpusťte v troše vody, poté jej přidejte do oddělené třetiny těsta, promíchejte a obarvenou hmotu přilijte tenkým pramínkem do světlé části těsta ve formě.
Přidáním vody kakao ztěžkne a samovolně prostoupí ve formě celým objemem a není tak nutné ho promíchávat špejlí. Hotová bábovka bude po řezu krásně mramorovaná.
Poleva jako bonus
Na bábovce si určitě pochutnáte, ale co ji ještě trochu vylepšit? Na povrch můžete přidat třeba polevu. Na jednoduchou citronovou polevu budete potřebovat:
- 115 g rozpuštěného másla
- 225 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 2 lžíce mléka
Všechny ingredience smíchejte dohromady a přelijte krém přes vychladlou bábovku.
Každý může zazářit
Možná díky tomuto receptu propadnete bábovkám natolik, že se budete chtít zúčastnit soutěží o nejlepší bábovku, které se konají například v Berounu, Litomyšli anebo Pardubicích. Ale i když ne, nevadí. Bábovka je skvělá k rodinnému setkání, nebo jenom k ranní kávě pro lepší start dne. Každopádně druhů tohoto moučníku je nepočítaně a u nás jim zaručeně dáme zase prostor.
Zdroje: