Nejenom sladká bábovka ke kávě, výborná je i slaná bábovka z brambor

Nejenom sladká bábovka ke kávě, výborná je i slaná bábovka z brambor
Pokud dáváte přednost slaným buchtám, je tento recept přímo pro vás. Bramborová bábovka překvapí svou chutí a zároveň nabízí mnoho možností servírování.

Bramborová bábovka je skvělou alternativou sladkých dezertů a hodí se nejen jako snídaně či svačina, ale i jako pohoštění na různé oslavy. Různými způsoby vylepšení receptu zároveň získáte z jednoho receptu několik variací, které můžete různě střídat.

Tato slaná bramborová bábovka má tu výhodu, že ji můžete doplnit o mnohé ingredience a vylepšit tak její chuť. Jeden z tipů na vylepšení je přidání na drobno nakrájené slaniny či uzeniny přímo do směsi. Bábovka poté získá výraznější chuť a bude vláčnější.

Další možností je, že do formy dáte pouze polovinu směsi, na ni položíte plátky slaniny a sýru a poté dodáte druhou polovinu směsi. Tímto trikem můžete vylepšit chuť a bramborová bábovka bude vždy velkým překvapením.

Další tip na vylepšení souvisí se servírováním. K hotové bábovce můžete přidat kyselé zelí či ji jen posypat čerstvou petrželkou.

Pro vaši rodinu bude tedy vždy překvapením, jak bude tentokrát bramborová bábovka chutnat. 

Potřebné suroviny

  • 5 středních brambor
  • 1 střední cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 sáček suchého droždí
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky kmínu
  • ¼ lžičky pepře
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrníček strouhanky
  • 2 lžíce hrubé mouky

Postup na přípravu těsta

Nejdříve si připravte troubu a předehřejte ji na 180 °C

Brambory nakrájíme na menší kousky, aby se nám lépe mixovaly. Rozmixujeme je do hladké kaše a vyklopíme do připravené mísy. Cibuli a česnek si také rozmixujeme a přidáme k bramborům. Do mísy k rozmixovaným surovinám přidáme vejce, sůl, pepř, kmín a majoránku. Vzniklou směs promícháme, přilijeme mléko, vsypeme droždí a opět promícháme. Vznikne nám hustější směs. Pokud máme pocit, že vzniklá směs je málo hustá, přidáme ještě trochu strouhanky. Ale pozor, strouhance chvíli trvá, než vsákne vlhkost. Tedy buďte s jejím přidáváním opatrní a raději vždy chvilku počkejte. 

Příprava formy

Formu na bábovku potřeme trochou másla a vysypeme polohrubou moukou. Zabráníme tak tomu, aby se bramborová bábovka přichytávala ke stěně formy. Pokud netrváte na tvaru bábovky, můžete v tomto případě použít i pečící mísu. 

V tomto případě můžeme použít i pečící mísu, Zdroj: Michelangelus / Shuttershock

Pečeme

Vzniklou směs nandáme do formy a ideálně necháme chvíli odpočinout. Poté vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Upečená bramborová bábovka bude mít nazlátlou barvu. Pro jistotu můžete zkontrolovat špejlí, zda je uvnitř dopečená.

Zdroje článku: