Nejenom sladká bábovka ke kávě, výborná je i slaná bábovka z brambor
Bramborová bábovka je skvělou alternativou sladkých dezertů a hodí se nejen jako snídaně či svačina, ale i jako pohoštění na různé oslavy. Různými způsoby vylepšení receptu zároveň získáte z jednoho receptu několik variací, které můžete různě střídat.
Tato slaná bramborová bábovka má tu výhodu, že ji můžete doplnit o mnohé ingredience a vylepšit tak její chuť. Jeden z tipů na vylepšení je přidání na drobno nakrájené slaniny či uzeniny přímo do směsi. Bábovka poté získá výraznější chuť a bude vláčnější.
Další možností je, že do formy dáte pouze polovinu směsi, na ni položíte plátky slaniny a sýru a poté dodáte druhou polovinu směsi. Tímto trikem můžete vylepšit chuť a bramborová bábovka bude vždy velkým překvapením.
Další tip na vylepšení souvisí se servírováním. K hotové bábovce můžete přidat kyselé zelí či ji jen posypat čerstvou petrželkou.
Pro vaši rodinu bude tedy vždy překvapením, jak bude tentokrát bramborová bábovka chutnat.
Potřebné suroviny
- 5 středních brambor
- 1 střední cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 1 sáček suchého droždí
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky kmínu
- ¼ lžičky pepře
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrníček strouhanky
- 2 lžíce hrubé mouky
Postup na přípravu těsta
Nejdříve si připravte troubu a předehřejte ji na 180 °C
Brambory nakrájíme na menší kousky, aby se nám lépe mixovaly. Rozmixujeme je do hladké kaše a vyklopíme do připravené mísy. Cibuli a česnek si také rozmixujeme a přidáme k bramborům. Do mísy k rozmixovaným surovinám přidáme vejce, sůl, pepř, kmín a majoránku. Vzniklou směs promícháme, přilijeme mléko, vsypeme droždí a opět promícháme. Vznikne nám hustější směs. Pokud máme pocit, že vzniklá směs je málo hustá, přidáme ještě trochu strouhanky. Ale pozor, strouhance chvíli trvá, než vsákne vlhkost. Tedy buďte s jejím přidáváním opatrní a raději vždy chvilku počkejte.
Příprava formy
Formu na bábovku potřeme trochou másla a vysypeme polohrubou moukou. Zabráníme tak tomu, aby se bramborová bábovka přichytávala ke stěně formy. Pokud netrváte na tvaru bábovky, můžete v tomto případě použít i pečící mísu.
Pečeme
Vzniklou směs nandáme do formy a ideálně necháme chvíli odpočinout. Poté vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Upečená bramborová bábovka bude mít nazlátlou barvu. Pro jistotu můžete zkontrolovat špejlí, zda je uvnitř dopečená.