Pár surovin a výborný sladký oběd je na světě
Publikováno: 14. srpna 2021, 11:09
Kristýna Drozdová
Foto: Marian Weyo / Shutterstock
Doba čtení: 1 min
Jednoduchý recept na bramborové šišky, který zvládne každý. Brambory, mouka, vejce, máslo. To vše patří k základu tradiční české kuchyně. Snadný recept, rychlá příprava a výborný výsledek. Co víc si přát?
Co potřebujeme?
Těsto:
- 600 g brambor
- 1 vejce
- Špetka soli
- 250 g hrubé mouky (+ na pomoučení)
K dochucení:
- mletý mák
- cukr moučka
- kakao
- rozpuštěné máslo
- zakysaná smetana
Postup:
Brambory si v celku uvaříme, vychladlé je buď najemno nastrouháme, nebo pomačkáme.
Přidám vejce, sůl a hrubou mouku. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nelepí.
Z těsta si vytvoříme válečky a dáme je vařit do osolené vody (cca 7 minut). Až budou hotové, budou nám plavat nahoře.
Takto uvařené šišky dáme do misky s máslem, aby se trochu obalily a neokoraly.
Dochutíme si je podle chuti. Můžeme je smíchat s mletým mákem a cukrem a přelít rozpuštěným máslem. Použít ale můžeme zakysanou smetanu s kakaem (grankem). Každý si najde svou variantu.
Zdroj:
- autorský text