Skořicová bábovka vás vytrhne ze všednosti dnů
Co byste měli o skořici vědět, když z ní pečete?
Skořice je nedílnou součástí kuchyně. Její specifická chuť ozvláštní mnoho receptů. Je tradicí v jablečném štrúdlu, někdo si ji přidává do kávy, jiní milují skořici na krupicové kaši. Nic vám však nebrání tomu, abyste skořici přidali také do bábovky.
Víte, že skořice obsahuje celou řadu cenných látek? Příznivě ovlivňuje trávení, zahřívá organismus a blahodárně působí na nervovou soustavu. Obsahuje ale také toxin kumarin, který se v rostlině vyskytuje přirozeně. Velké množství tohoto toxinu by mohlo poškodit játra a vyvolat trávicí potíže. Z tohoto důvodu by skořici ve velkém neměly konzumovat děti, které jsou vůči tomuto toxinu mnohem náchylnější než dospělí.
Jen málokterý běžný uživatel ví, že si většinou v obchodě kupuje nepravou skořici, která oproti její pravé variantě obsahuje mnohem více toxinu kumarinu. Skořice cejlonská je skořicí pravou. Je chuťově sladší a jemnější než její levná náhražka skořice čínská Cassia. Ta obsahuje mnohem více škodlivého kumarinu, je také hořká a po chuťové stránce méně kvalitní. Kvůli nízké ceně tvoří až 90 % nabídky skořice v obchodě.
Jaké ingredience potřebujete na skořicovou bábovku?
Připravte si:
- 3 hrnky mouky
- 1 hrnek másla
- 2 a čtvrt hrníčku krupicového cukru
- 5 velkých vajec v pokojové teplotě
- 1 kelímek bílého jogurtu řeckého typu
- půl hrnku mléka
- 1 balení kypřicího prášku
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- špetku soli
Na skořicovou náplň si připravte:
- třetinu základního těsta
- 2 polévkové lžíce skořice
- třetinu hrníčku třtinového cukru
- vanilkový extrakt
- 2 polévkové lžíce mléka
Jak připravit těsto se skořicovým mramorováním?
Skořicová bábovka vás u plotny příliš nezdrží. Předehřejte si troubu na teplotu 175 °C a pečlivě vymažte formu. Víte, že vyhrát si můžete už jen výběrem formy na bábovku? Existuje nespočet druhů. Bábovkové formy mají různé tvary a jsou vyrobené z celé řady materiálů.
Tip: Při nákupu skořice do pečení se zkuste poohlédnout po pravé cejlonské skořici, která bude sice dražší, avšak chutnější variantou.
Smíchejte si mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
Do hladké pěny umíchejte máslo s cukrem, přidejte vejce, jogurt a mléko. Do této směsi postupně zapracujte také mouku. Z tohoto základního těsta ulijte asi jednu jeho třetinu. Ta poslouží jako náplň. Do odlitého těsta přidejte cukr, skořici, vanilkový extrakt a dvě polévkové lžíce mléka.
Do bábovkové formy vlijte napřed základní těsto a na něj pak nalijte i skořicové těsto. Vidličkou těsta navzájem promíchejte tak, aby vzniklo hezké mramorování. Jak vidíte, to nemusí tvořit pouze kakao, nýbrž i další suroviny. Bábovku pečte přibližně 50 minut. Posypat ji potom můžete směsí moučkového cukru a skořice. Dobrou chuť!
Zdroje: