Lahodný letní salát s pečeným chřestem
Na salát potřebujete:
- 1 hlávkový salát
- 2 okurky hadovky
- 3 ředkvičky
- 1 zralé avokádo
- 8 konzervovaných artyčokových srdíček
- 350 g pečeného chřestu nakrájeného na kousky
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 3 lžíce nasekané čerstvé máty
Na zálivku potřebujete:
- Šťávu z 1 citronu
- 1 lžíci vinného octa
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 najemno nasekaná šalotka
- ⅓ šálku olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Upečte chřest lehce pokapaný olivovým olejem v troubě rozehřáté na 200 °C po dobu 15–20 minut a nechte vychladnout. Rozeberte hlávkový salát na jednotlivé listy a vyskládejte je do velké mísy. Na listy vložte nakrájené okurky, ředkvičky, avokádo, srdíčka artyčoku, nasekaný kopr, mátu a pečený chřest. Na zálivku smíchejte všechny ingredience a dochuťte solí a pepřem.
Tipy na závěr: Pokud se salát nechystáte podávat ihned, připravte si zálivku zvlášť a přidejte ji až těsně před podáváním. Taktéž avokádo do salátu nakrájejte naposledy.
Bylinky rozhodně nesmíte vynechat, díky nim je salát tak osvěžující a čerstvý.
Pokud se chystáte podávat salát jako hlavní jídlo, přidejte vařenou nebo konzervovanou cizrnu nebo bílé fazole.
Gurmáni si mohou salát doplnit kozím sýrem nebo fetou a posypat praženými oříšky.
Zdroj: