Tři recepty na jednoduchou přípravu těstovin, po kterých se jen zapráší

Tři recepty na jednoduchou přípravu těstovin, po kterých se jen zapráší
Dnes vám nabídneme několik receptů na zapečené těstoviny, které musíte bezpodmínečně vyzkoušet. Zapečené těstoviny jsou ideálním receptem na rychlý víkendový oběd, když nechcete trávit volné dny u plotny.

Jde o rychlé a snadné vaření, můžete si ho připravit předem a před podáváním ohřát. Jídlo bude stejně dobré, jako čerstvě připravené.

Společným základem všech receptů jsou těstoviny, které můžeme dochutit tisíci různými ingrediencemi: klobásou, houbami, cuketou, hráškem, ricottou, květákem, mozzarellou. Zapečené těstoviny zvládnete připravit i s poloprázdnou lednicí. Jsou také dobrým způsobem, jak recyklovat zbytky těstovin ze včerejšího oběda nebo večeře. 

Stačí přidat trochu sýra a nějaké další ingredience a během chvilky přinesete na stůl originální a lahodné těstovinové jídlo, jehož náklady jsou zanedbatelné.

Zapečené těstoviny s klobáskou a brokolicí (nebo s květákem) (4 porce)

 

Zdroj: Irina Meliukh / Shutterstock
  • 250 g kvalitních těstovin
  • 500 g předem očištěného květáku nebo brokolice
  • extra panenský olivový olej
  • 2 libové klobásy nebo šunky – asi 200 g
  • 1/2 cibule
  • 125 g mozzarelly nakrájené na kostičky
  • 500 ml bešamelu
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra 
  • strouhanka podle chuti

Zeleninu očistíte a nakrájíte, poté uvaříte v mírně slané vodě.

Na velkou pánev nalijte kapku extra panenského olivového oleje, pokrájenou půlku cibule na plátky nechte orestovat. Poté osmahněte nadrobno nakrájenou klobásku.

Jakmile jsou květák nebo brokolice hotové (ne rozvařené!), sceďte je a přidejte do pánve. Nyní dáte vařit těstoviny ve slané vodě asi na polovinu doby, kterou těstoviny potřebují k uvaření. Těstoviny sceďte a vhoďte na pánev k zelenině.

Připravte si v pánvi bešamel. Vypněte oheň a přidejte na kostičky nakrájenou mozzarellu, nastrouhaný sýr a znovu promíchejte.

Do pekáčku nebo zapékací mísy dejte obsah pánve s těstovinami a zeleninou a vše prolijte. Povrch lehce posypte strouhankou.  

Peče se 15 minut na 180/190°C. Asi v polovině této doby můžete povrch ještě posypat sýrem, pokud je to vaše oblíbená potravina.

Zapečené těstoviny se smetanou a pepřem (2-3 porce)

 

Zdroj: Tatiana Vorona / Shutterstock
  • 350 g menších těstovin
  • extra panenský olivový olej
  • 200 ml smetany na vaření
  • 125 g mozzarelly
  • 80 g strouhaného ovčího sýra
  • mletý černý pepř podle chuti
  • strouhanka podle chuti

Těstoviny uvaříte ve velkém množství osolené vody. V polovině vaření je sceďte a nasypte do mísy. Přidejte podle chuti olivovým olejem, který pokrm zjemní.

Zalijte smetanou na vaření, přidejte nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou mozzarellu a špetku mletého černého pepře.

Dobře promíchejte a vše nalijte do zapékací mísy. Posypte trochou strouhanky a strouhaným sýrem. Na povrchu se tak vytvoří křupavá vrstva. Nakonec přidejte ještě špetku černého pepře podle chuti.

Peče se 15 minut na 180/190°C.

Zapečené těstoviny s houbami, hráškem a bílou omáčkou (4-5 porcí)

 

Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock
  • 500 g těstovin
  • 500 g syrových žampionů
  • 150 g hrášku
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • olivový olej podle chuti
  • sůl podle chuti
  • stroužek česneku
  • Na bešamel:
  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g mouky

Ve velké pánvi smíchejte předem nakrájené houby, hrášek (předvařený i mražený je v pořádku), olej, sůl a stroužek česneku. Nechte je dusit na středně mírném ohni alespoň 15 minut. Mezitím si připravíte bešamel, jak jste zvyklí.

Pokud nemáte svůj postup, postupujte následovně:

V hrnci necháte na mírném ohni rozpustit máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte mouku a dobře promíchejte.

Začne se tvořit hustá směs, po troškách přilévejte mléko a průběžně míchejte, nevzniknou tak hrudky.

Jakmile máte hladkou omáčku, přidejte špetku soli a muškátový oříšek. Omáčku míchejte, než přijde k varu, kdy zhoustne.

Těstoviny uvaříte ve vroucí osolené vodě. Vaříte „al dente“, tedy opět ne úplně, ale aby zůstaly těstoviny uvnitř trochu tvrdé. Změknou v troubě.

V zapékací míse udělejte velmi tenkou první vrstvu bešamelu a přidejte tenkou vrstvu nádivky s houbami a hráškem. Potom přijde vrstva těstovin a vše se ještě dvakrát opakuje. Každou vrstvu bešamelu lehce poprašte sýrem, ale nechte si ještě sýr na posýpání poslední vrstvy.

Těstoviny pečete v troubě při 180 °C po dobu alespoň 20-25 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Hotové nechte 10 minut vychladnout, tímto způsobem se vám budou také snadněji krájet.

 

Zdroj:

  • autorský text