Recept na výborný mřížkový koláč s jablky a skořicí
Publikováno: 20. ledna 2021, 11:03
Markéta Kuchtová
Foto: Tatevosian Yana / www.shutterstock.com
Doba čtení: 1 min
Máte také po podzimní procházce chuť jen na to, zachumlat se do deky a dát si čaj a něco sladkého? Tento jablečný mřížkový koláč vás určitě potěší. Navíc ho připravíte za pár minut!
Suroviny:
Těsto:
- 170 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou či celozrnnou)
- 60 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
- 1 vejce
- 110 g másla
- žloutek na potření
Jablečná náplň:
- 450 g strouhaných jablek (okolo 3–5 jablek)
- 2 lžíce cukru krupice
- lžička skořice
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vypracujeme pevné těsto. Dáme alespoň na 15 minut vychladit, ale čím déle, tím lépe. Mezitím si připravíme náplň. Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí.
Troubu si předehřejeme na 170°C. Vychlazené těsto dáme na vál a oddělíme jednu třetinu, kterou použijeme na mřížku. Z druhé části vyválíme placku a dáme ji do máslem vymazané formy. Na ni poté můžete začít klást připravenou jablečnou náplň. Na tu nakonec jen klademe proužky těsta, za kterých vytvoříme mřížku.
Pomažeme žloutkem a vložíme do trouby na 20 minut, až koláč bude mít zlatavou barvu.
Dobrou chuť!