Luxusní prezidentská bábovka pro nejnáročnější gurmány
Bábovka pro ty nejmlsnější
Proč prezidentská? Protože jemná struktura a dokonalá harmonie chutí uspokojí i takové mlsouny, jako jsou páni prezidenti. Přinášíme vám variaci na recept oblíbeného mandlového dezertu Abrahama Lincolna, který mu připravovala jeho žena Mary Todd Lincolnová. Doufáme, že si na něm pochutnáte a možná se budete chvíli cítit jako americký prezident.
Na těsto budete potřebovat:
- 225 g másla
- 440 g krystalového cukru
- 400 g hladké mouky
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky soli
- 250 ml mléka
- 225 g blanšírovaných mandlí nasekaných na konzistenci hrubé mouky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 6 bílků
- 470 g máslového krému (recept na něj níže)
- 2 lžíce najemno nasekaných mandlí
Předehřejte si troubu na 180° C. Formu vymažte tukem a vysypte moukou, postupujte pečlivě, není nic horšího než připečená bábovka. Ve velké míse rozmixujte rozpuštěné máslo s krystalovým cukrem, dokud nezískáte hladký krém. Ve středně velké míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl, směs přidávejte do máslové směsi střídavě s mlékem a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.
Přidejte nasekané mandle a vanilkový extrakt, nezapomeňte dobře promíchat. Ve středně velké míse ušlehejte z bílků tuhý sníh a vmíchejte opatrně do těsta. Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte 55 až 60 minut nebo stav zkontrolujte špejlí či vidličkou. Hotovou bábovku nechte vychladnout. Poté ji přelijte máslovým krémem a posypte plátky mandlí.
Máslovo-vanilkový krém
V anglických receptech najdete místo máslového krému pojem „Vanilla Frosting“, v anglicky mluvících zemích se prodává ve velkém balení v dóze. Nepochybně byste ho sehnali i v České republice, ale každý správný cukrář a správná cukrářka ví, že není nad domácí výrobu. Proto si i my ukážeme, jak si připravit vlastní máslový krém. Hotový ho budete mít během 10 minut.
Na máslovo-vanilkový krém budete potřebovat:
- 500 g moučkového cukru
- 75 g másla
- 1 a ½ čajové lžičky vanilky (případně vanilkového extraktu)
- 1 až 2 lžíce mléka
Ve středně velké misce smíchejte lžící nebo elektrickým šlehačem moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vanilku a 1 lžíci mléka. Postupně zašlehávejte další mléko tak, aby byla poleva hladká a snadno roztíratelná. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte mléko, pokud příliš řídká, zašlehejte do ní trochu moučkového cukru.
Krém lze obarvit potravinářským barvivem (použijte pastu nebo gel, nikoli tekutou potravinářskou barvu) a skladovat dobře zakrytý v ledničce až jeden týden.
Chuť tohoto základního receptu je snadné obměňovat: vmíchejte špetku mandlového extraktu nebo nastrouhanou citrusovou kůru.
Máslový krém lze snadno obarvit či ochutit třeba citrusovou kůrou.
Dobrou chuť
Bábovka se dá samozřejmě podávat i bez krému, ale poleva ji dodá punc luxusu a jedinečnosti, navíc si její barvu i chuť můžete přizpůsobit a upéct si tak vlastní, originální recept.
Zdroje: