Povidlová bábovka - netradiční kombinace, kterou si zamilujete

Povidlová bábovka - netradiční kombinace, kterou si zamilujete
Už jste zkoušeli pozdvihnout klasickou bábovku a přidat povidla? Ne? Tak to pojďte vyzkoušet! Zajímavá kombinace, která by vás ani možná nenapadla, u vás doma může zabodovat. Přitom se jedná o klasickou českou surovinu, kterou běžně doma klidně i najdete.

S inovacemi můžete zůstat pouze u povidel. Pokud ale chcete, otevírá se vám brána pro další ingredience, které se k povidlům skvěle hodí. Nějaké tipy vám přinášíme dole pod receptem. Takovou povidlovou bábovku vám pak všichni budou závidět a chtít po vás recept, na to se spolehněte!

Ingredience

  • 120 g švestkových povidel
  • 100 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 300 ml mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • máslo nebo jiný tuk na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
  • moučkový cukr na zaprášení hotové bábovky
Povidla se tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce, Zdroj: Dream79 / Shutterstock

Postup:

  • Suroviny na bábovku by ideálně měly mít pokojovou teplotu, aby se vám s nimi nejlépe pracovalo. Vytáhněte je proto alespoň hodinu před pečením ven z lednice
  • Troubu si rozehřejte na 180°C. Formu na bábovku si máslem, nebo vaším preferovaným tukem vymažte a následně vysypejte hrubou moukou. To aby se vám bábovka pěkně vyklopila.
  • Ve větší míse si vyšlehejte cukr s vejci. Na nejvyšší výkon šlehejte přibližně dvě minuty mixérem nebo kuchyňským robotem. Postupně přilévejte mléko a olej za nižších otáček. Směs na chvilku prošlehejte a poté uložte stranou. 
  • V druhé misce si smíchejte polohrubou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Vše poté přes síto postupně prosejte k připraveným tekutým surovinám a dobře to promíchejte, aby vám nevznikly hrudky. 
  • Až bude směs prošlehaná, přidejte povidla. Ty zašlehejte na nejvyšší rychlost alespoň 30 vteřin, aby se dobře spojila.
  • Hladké těsto si přelejte do vymazané formy na bábovku a dejte do trouby péct na asi 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušejte, jestli je těsto hotové. Nemělo by na ní lepit těsto.
  • Bábovku vytáhněte z trouby a před vyklopením nechte 10 minut zchladnout. Na formu si položte podložku, na které bude bábovka stát, a společně s formou otočte. Formu opatrně zvedněte. Bábovku pak na podložce ještě nechte dovychladnout. Posypte moučkovým cukrem a můžete podávat! 

Tipy na další variace povidlové bábovky

K povidlům se tradičně skvěle hodí rum. Tuto klasiku využijete nejen u vánočního cukroví, ale také u této povidlové bábovky. K němu ještě můžete přidat pár gramů kakaa a vyvážení chuti bude dokonalé.

Další surovinou, kterou můžete mít doma, je mletý mák, který chuť povidel také podtrhuje. Na zjemnění můžete přidat ještě pár gramů bílé čokolády. 

Pokud neholdujete ani jedné z této variant, opravdu vděčné řešení může být přidat perníkové koření. K nim zase budou skvělé ořechy, například vlašské, nebo třeba mandle, a to jak namleté, tak nahrubo nadrcené - podle vašich chutí a preferencí

Další ingredience:

1.

2.

3.
  • 60 ml rumu
  • 30 g kakaa
  •  100 g mletého máku
  • 50 g bílá čokoláda
  • 1 lžička perníkového koření
  • 150 g ořechů

 

Zdroje: