Pomerančový likér se skořicí, badyánem a vanilkou
S přípravou likéru začněte včas, ať stačí dostatečně uležet. Nemáte-li dostatek času, macerování zkraťte na 48 hodin, ale čím déle se bude koření namáčet, tím výraznější likér získáte.
Pomeranče a smotky skořice volíme raději z bio produkce. Zejména u pomerančů, u kterých použijeme i kůru, jsou plody bez obsahu toxických postřikových přípravků vhodnější. Kromě zdravotní stránky zároveň nedojde k negativnímu ovlivnění chuti a vůně výsledného extraktu. Také vodku zvolíme raději vícenásobně destilovanou a s vyšším obsahem alkoholu.
Budeme potřebovat:
6 bio pomerančů
3 svitky skořice
2 kousky badyánu
1 lusk vanilky
400 g jemného třtinového cukru
1 litr vodky
1 litr vody
Příprava:
Oloupeme dobře omytou pomerančovou kůru a očistíme ji od bílých částí. Pomerančovou kůru s kořením necháme týden macerovat ve vodce. Každý den několikrát protřepeme.
Z oloupaných pomerančů si připravíme hustou šťávu. Pomeranče nadrobno nakrájíme, přidáme cukr s vodou a svaříme na sirup. Pomoci si můžeme ponorným mixérem. Sirup po vychladnutí scedíme a v uzavřené nádobě uložíme do lednice.
Po týdnu scedíme vodku s kořením a smícháme se sirupem, prohřejeme a rozlijeme do lahví.