Podzimní trnkový koláč, který vás krásně zahřeje
V míse smíchejte směs 90 g hladké špaldové mouky, 90 g celozrnné mouky a 50 g ovesných vloček se 120 g na kousky nakrájeného chlazeného másla. Přidejte pár lžic vody a prsty hmotu spojte v těsto. Vložte do mísy zakryté potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte do kruhu, tak aby naplnilo formu o průměru 23 cm. Okraje koláče pěkně zarovnejte a formu dejte na 10 minut zpět do lednice. Poté na těsto nasypejte fazole a formu vložte do vyhřáté trouby na 15 minut. Po upečení teplotu trouby snižte na 150 °C.
Mezitím si připravte náplň.
V hrnci rozehřejte 400 ml trnkového sirupu a vmíchejte 120 g ovesných vloček a 70 g čerstvé strouhanky. Vše chvíli prohřejte a odstavte. V misce rozšlehejte dvě vejce a za stálého míchání je vlijte do sirupové směsi.
Z předpečeného základu odstraňte fazole a vlijte náplň. V troubě vyhřáté na 150 °C pečte ještě 35 minut. Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany. V lednici koláč vydrží až pět dní.
Recept byl vytvořen podle autorky receptů z divočiny Rachel Lambert.
Zdroj: