Jak připravíte ořechovou bábovku s nádechem kávy?

Jak připravíte ořechovou bábovku s nádechem kávy?
Ořechy jsou oblíbenou ingrediencí sladkých dezertů. Velmi často se přidávají také do bábovky. V ní lze použít jemně namleté či větší kousky ořechů. Přitom lze použít ořechy vlašské, lískové, pekanové... výběr zde opravdu závisí jen a jen na vaší chuti.
Obsah článku
  1. Pozor na ořechy, ne všichni je mohou
  2. Jaké ingredience kromě ořechů potřebujete?
  3. Jaký je postup při výrobě těsta?
  4. Ořechová bábovka s kávovým nádechem se řadí mezi ty luxusnější, přesto většinu surovin na ni nejspíš budete mít doma. Co si tedy připravit?

Pozor na ořechy, ne všichni je mohou

Bábovku s ořechy upečte spíše pro vaše blízké, o nichž víte, že netrpí alergií na ořechy. Ta totiž patří mezi nejčastější alergie a alergikům stačí opravdu jen malé stopové množství ořechů, aby se u nich projevila alergická reakce. Většina alergiků si na obsah ořechů v jídle dává pozor, i přesto doporučujeme zvolit ořechovou bábovku na ty příležitosti, kde je možnost alergie naprosto vyloučená.

V takovém případě pak na oříšcích v bábovce nešetřete. Ořechy těstu dodají lahodnou chuť i vůni. Ořechy jsou zajímavé pro svůj cenný obsah látek a každý sladký dezert jen obohatí. Než všechny ořechy použijete do těsta, rozmyslete se, zda z nich nevytvoříte také ozdobu. V takovém případě můžete malé kousky ořechů posypat na čokoládovou polevu.

Jaké ingredience kromě ořechů potřebujete?

Ořechová bábovka s kávovým nádechem se řadí mezi ty luxusnější, přesto většinu surovin na ni nejspíš budete mít doma. Co si tedy připravit?

  • 2 a půl hrníčku polohrubé mouky
  • půl hrníčku najemno nasekaných ořechů
  • 1 hrníček mléka
  • 1 a půl hrníčku cukru
  • 4 středně velká vejce
  • 125 g másla v pokojové teplotě
  • půl hrníčku hoblinek hořké čokolády
  • jeden prášek do pečiva
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • půl hrníčku silné kávy,
  • 1 polévkovou lžíci rozpustného kávového prášku.

Dobře si vymažte bábovkovou formu. Víte, že máslo se na vymazávání formy na bábovku nehodí? Má tendenci se přepalovat, a proto je sádlo bezpečnější variantou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Dobře rozehřátá trouba je základem hladkého pečení.

Na instantní kávu při pečení nezapomínejte, v těstě i polevě může vytvořit velmi zajímavou chuť.

Zdroj: Photoongraphy / Shutterstock

Jaký je postup při výrobě těsta?

Na první pohled obyčejná bábovka může získat na výjimečnosti už jen tím, že ji obohatíte o luxusní suroviny. Ořechy a káva jimi určitě jsou. Dohromady budou v této bábovce tvořit hříšnou kombinaci. Ačkoliv tato bábovka obsahuje výjimečné ingredience, její příprava vás nijak nepřekvapí.

V míse si klasicky smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, špetkou soli a přidat do této směsi můžete i ořechy. Co se ořechů týče, fantazii se meze nekladou. Použijte ty, co máte. Klidně to může být směs různých najemno posekaných ořechů.

V druhé misce do pěny ušlehejte máslo spolu s cukrem. Přidejte vajíčka, vanilkový extrakt, mléko, uvařenou kávu i kávový prášek. Do této dobře propracované směsi jemně zapracujte mouku a na závěr přidejte i čokoládové hobliny.

Tuto grandiózní směs pečte v troubě přibližně 50 minut a nezapomeňte bábovku pocukrovat. Dobrou chuť!

 

Zdroje: