Ořechová bábovka tak jak si pamatujete od babičky
Tipy pro úspěšné dokončení bábovky
- Dopředu si vymažte bábovkovou formu. Vymazávat je vhodné kvalitním máslem a pro příjemnou vůni vysypat kokosem. U ořechové bábovky se nabízí najemno pomleté ořechy k zintenzivnění celkové chuti.
- Vejce si alespoň půlhodiny před pečením vytáhněte z lednice ať získají pokojovou teplotu.
- Po dobu pečení bábovky troubu nedoporučujeme často otvírat. Změní se vnitřní teplota, což je příčinou následného ‚‚zdrcnutí‘‘ těsta.
- Bábovku vyklápíme z formy po chvíli (5 až 10 minut) od vytažení z trouby.
- Jestli se jí nechce pokryjeme formu utěrkou namočenou ve studené vodě a sklepneme.
- Obdobně nám pomůže s vyklepnutím, když opatrně obkroužíme okraje kuchyňským nožem – samozřejmě tak, abychom si nepoškrábali formu na pečení.
- Když se přece jen bábovka rozpadne není nic snazšího než polít ji rozpuštěnou kvalitní čokoládou
Připravíme si suché ingredience:
- 440 g polohrubé mouky
- 220 g krupicové cukru
- 1 celý prášek do pečiva (12 g)
- Jeden hrníček namletých / nasekaných ořechů
Suché ingredience si poctivě promícháme, zejména prášek do pečiva tak, aby se dostal všude a bábovka dobře naskočila.
Ořechů dáváme dle libosti a chuti a stejně tak vybíráme i jejich druh. Klasikou, co nezklame, jsou jemně namleté vlašské nebo lískové ořechy.
Mokré ingredience
- 250 ml polotučného mléka (lze nahradit i rostlinou alternativou)
- 250 ml oleje
- 2 celá vejce
Obdobně si promícháme i mokré suroviny, a nakonec vše smícháme dohromady tak, aby nám vzniklo jednolité těsto. Pokud je moc tekuté či husté, podle potřeby naředíme mlékem nebo přidáme trochu mouky.
Do připravené formy, vylijeme těsto a dáme do předem předehřáté trouby na 180°. Zde nastává menší kámen úrazu, každá trouba peče jinak rychle a nejlepší je starý dobrý test špejlí. Po třiceti minutách, pomalu otevřeme troubu, doprostřed zaboříme špejli a pokud je po vytažení suchá můžeme směle bábovku vyndat a vyklopit. V opačném případě necháme dopéct a hlídáme. Poslední minuty nepozornosti bývají často důvodem spálené bábovky.
Hotovo, podáváme
Je-li ořechová bábovka vyklopená, stačí nechat vychládnout a posypat moučkovým cukrem přes síto. Cukr také zakryje všechny případné vzhledové nedostatky a vy tak můžete směle servírovat zákusek po oběde. Bábovka je vyšší dívčí, ale s každou upečenou bábovkou získáte odhad, a nakonec všechny budou vypadat jako z cukrářské výlohy.
Dobrou chuť.
Zdroje: