Ořechová bábovka tak jak si pamatujete od babičky

Ořechová bábovka tak jak si pamatujete od babičky
Pečení bábovek dá zabrat i těm zkušenějším pekařkám. Mnohdy se raději uchýlíte k jednoduší “plechové” variantě. Nic se, ale nevyjímá na prostřeném stole jako dozlatova upečená bábovka. Společně s ořechy vás naladí na podzimní atmosféru a s našimi tipy ji zvládnete bez obtíží.  

Tipy pro úspěšné dokončení bábovky 

  • Dopředu si vymažte bábovkovou formu. Vymazávat je vhodné kvalitním máslem a pro příjemnou vůni vysypat kokosem. U ořechové bábovky se nabízí najemno pomleté ořechy k zintenzivnění celkové chuti.  
  • Vejce si alespoň půlhodiny před pečením vytáhněte z lednice ať získají pokojovou teplotu. 
  • Po dobu pečení bábovky troubu nedoporučujeme často otvírat. Změní se vnitřní teplota, což je příčinou následného ‚‚zdrcnutí‘‘ těsta. 
  • Bábovku vyklápíme z formy po chvíli (5 až 10 minut) od vytažení z trouby.
  • Jestli se jí nechce pokryjeme formu utěrkou namočenou ve studené vodě a sklepneme. 
  • Obdobně nám pomůže s vyklepnutím, když opatrně obkroužíme okraje kuchyňským nožem – samozřejmě tak, abychom si nepoškrábali formu na pečení.  
  • Když se přece jen bábovka rozpadne není nic snazšího než polít ji rozpuštěnou kvalitní čokoládou

Připravíme si suché ingredience: 

  • 440 g polohrubé mouky 
  • 220 g krupicové cukru
  • 1 celý prášek do pečiva (12 g)
  • Jeden hrníček namletých / nasekaných ořechů 

Suché ingredience si poctivě promícháme, zejména prášek do pečiva tak, aby se dostal všude a bábovka dobře naskočila.

Ořechů dáváme dle libosti a chuti a stejně tak vybíráme i jejich druh. Klasikou, co nezklame, jsou jemně namleté vlašské nebo lískové ořechy.  

Zdroj: Tim UR / Shutterstock

Mokré ingredience 

  • 250 ml polotučného mléka (lze nahradit i rostlinou alternativou)
  • 250 ml oleje 
  • 2 celá vejce  

Obdobně si promícháme i mokré suroviny, a nakonec vše smícháme dohromady tak, aby nám vzniklo jednolité těsto. Pokud je moc tekuté či husté, podle potřeby naředíme mlékem nebo přidáme trochu mouky.

Do připravené formy, vylijeme těsto a dáme do předem předehřáté trouby na 180°. Zde nastává menší kámen úrazu, každá trouba peče jinak rychle a nejlepší je starý dobrý test špejlí. Po třiceti minutách, pomalu otevřeme troubu, doprostřed zaboříme špejli a pokud je po vytažení suchá můžeme směle bábovku vyndat a vyklopit. V opačném případě necháme dopéct a hlídáme. Poslední minuty nepozornosti bývají často důvodem spálené bábovky.  

Hotovo, podáváme 

Je-li ořechová bábovka vyklopená, stačí nechat vychládnout a posypat moučkovým cukrem přes síto. Cukr také zakryje všechny případné vzhledové nedostatky a vy tak můžete směle servírovat zákusek po oběde. Bábovka je vyšší dívčí, ale s každou upečenou bábovkou získáte odhad, a nakonec všechny budou vypadat jako z cukrářské výlohy.

Dobrou chuť.

 

Zdroje: