Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí

Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí
Máte chuť na sladké, ale chcete vyzkoušet něco nového? Tradiční italský dezert Zabaione je skvělou volbou při výběru dezertů. Na jeho přípravu potřebujete pouze tři ingredience.

Lahodný dezert z Itálie

Zabaione je nebeský dezert z italské kuchyně a pochází z italského kraje Piemont. Italský krém je především oblíbený pro svou nenáročnost a vyváženou chuť. Někomu může dezert připomínat vaječňák. Oproti němu se nejedná o nápoj, ale o dezert. Z Itálie se velmi rychle rozšířil do dalších států, například ve Francii je znám pod názvem „Sabayon“. Popularitu si získal také v Argentině a v Uruguayi, kde se mu říká „Sambayon“.

Legendy spojené se vznikem Zabaione

Jak vznikl tento recept nebo kdo s ním první přišel, není ověřeno. O jeho vzniku koluje několik legend. Jedna z nich je legenda o kapitánovi a žoldnéři jménem Giovanni Baglioni, který se v 15. století usadil s vojskem poblíž Reggio Emilia. Kvůli nedostatku potravin nařídil svému vojsku, aby obstaralo potravu u místních farmářů a vesničanů. Vojáci se vrátili zpátky pouze s vínem, cukrem a vejci. Všechny tři ingredience zamíchali, povařili a vznikl tento dezert, který následně sklidil velký úspěch. Jiná legenda vypráví o františkánském mnichovi San Pasquale Baylon, který tento krém vymyslel a používal ho jako posilňující přípravek pro slabé a nemocné osoby. Po prohlášení mnicha za svatého se tomuto krému začalo říkat jeho jménem, a teprve až později získalo název „Zabaione“. Těžko říct, která varianta je pravdivá, ale jeho skutečná chuť je určitě pravá.

Původ receptury není ověřený
Původ receptury není ověřený | Zdroj: everett225 / Depositphotos

Tři ingredience

Italský dezert, původem ze severozápadní Itálie, je nenáročný na přípravu. Budete potřebovat čtyři vaječné žloutky, 150 gramů cukru a 100 ml vína Marsala (lze použít i jiné aromatické sladké víno). Naplňte hrnec trochou vody a přiveďte ji k varu. Vaječné žloutky a cukr promíchejte v kovové misce nebo hrnci. Umístěte tuto misku nad horkou vodní lázeň (hrnec) tak, aby se vroucí voda nedotýkala kovové misky s vaječnými žloutky. Žloutek a cukr šlehejte pomocí ručního mixéru až do zhoustnutí a vzniknutí pěny. Poté pomaličku přilívejte víno Marsala do směsi a za stálého míchání nechte vtéct. Výslednou směs míchejte do té doby, dokud nevznikne hustý a stabilní krém. Míchání může trvat až deset minut. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, můžete přelít do sklenic a přidat ovoce nebo zeleninu.

Rozmanité využití

Zabaione nabízí rozmanité zážitky. Můžete ho využít nejenom jako dezert, ale také jako náplň do koláčků a dortů. Skvěle chutná jako příloha k čerstvému ovoci, fantazii se meze nekladou v tomto případě. Není se čemu divit, že je tento chutný dezert tak oblíbený. Jeho rozmanitost, a především jednoduchost z něj dělá oblíbenou volbu pro zvláštní příležitosti a útulné večery doma. Kvalita surovin a tradiční příprava, společně s vínem Marsala vám přinese atmosféru Itálie přímo do vašeho domova. Je důležité, aby žloutky byly čerstvé a kvalitní.

Zdroje článku: