Připravte si netradiční mrkvové cukroví pro vás i vašeho čtyřnohého miláčka
V posledních letech se naše populace snaží, sice pomalu, ale přece jenom jistě, přecházet na zdravější stravování. Blížící se vánoční svátky však nasvědčují spíš opaku – smažená jídla, majonézy, delikatesy, alkohol, cukroví.
A tak by nebylo od věci, alespoň v některých směrech zařadit něco zdravějšího. Nevíme, jak se strávníci ve vaší domácnosti tváří na mrkev. Někdo ji miluje, jiný k ní má naprosto opačný vztah. A přesto se dá do vánočního jídelníčku zařadit tak, aby si všichni členové rodiny pochutnali, a přitom ani nevěděli, v čem ta dobrá chuť vězí.
Jen připomínáme, že mrkev je u těchto receptů nutné nastrouhat najemno.
Mrkvové cukroví vykrajované
Ingredience:
- 200 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 100 g jemně strouhané mrkve
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- citrónová kůra
- trochu moučkového cukru
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým nebo skořicovým cukrem na obalování; kdo chce mít cukroví opravdu v té nejzdravější možné variantě, tak obalování vynechá a jen si sušenky lehce pocukruje.
Postup:
Těsto si můžete připravit v míse, anebo rovnou na vále. Všechny suroviny do sebe zapracujte tak, aby vznikla hmota tužší konzistence. Poté si posypte vál hladkou moukou a těsto vyválejte na tenký plát, cca 4 – 6 mm. Pak vykrajujte libovolné tvary a ukládejte je na plech, vyložený pečícím papírem. Poznámka: postup je v podstatě stejný jako u běžného lineckého cukroví.
Troubu si předehřejte na 15O oC. Mrkvové cukroví se peče do zlatova cca 10 - 12 minut při teplotě 180 oC. Ještě horké obalujte v připraveném moučkovém cukru.
Navíc pro vás ještě uvádíme některé přibližné nutriční hodnoty na celé množství cukroví, které jste připravili z uvedených dávek surovin.
Energie 6 997 kJ / 1 672 kcal
- Bílkoviny 21,88 g
- Tuky 104,70 g
- Sacharidy156,20 g
- Vláknina 8,90 g
- Cholesterol 319 mg
- Sodík 127 mg
Mrkvové cukroví můžete samozřejmě všelijak obměňovat. Pro naše české hospodyňky to nebude žádný problém, protože jsou zvyklé poradit v každé situaci.
Mrkvové plněné rohlíčky
Ingredience:
- 180 g jemně nastrouhané mrkve
- 150 g másla nebo Hery
- 300 – 330 g hladké špaldové mouky (mrkev pustí nějakou tekutinu, tak přidáte mouku podle potřeby)
- citronová kůra
- 2 lžíce bílého jogurtu
Uvedené suroviny zpracujte v míse ve vláčné těsto. Poté je zabalte do fólie a odložte přibližně na hodinu do ledničky. Na pomoučeném vále vyválejte na tloušťku cca 1 cm a rozdělte na 4 díly. Každý jednotlivý díl pak zpracujte takto:
díl znovu vyválejte do tvaru kruhu a rozkrájejte na 8 trojúhelníkových dílků. Na každý z nich dejte náplň – marmeládu, povidla, tvarohovou nebo makovou nádivku. Zarolujte od širší strany směrem ke špičce. Celkem vyrobíte 32 kusů rohlíčků. Ty naskládejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem s dvěma lžícemi horké vody. Při teplotě 200 oC pečte 15 – 20 minut. Teplé rohlíčky posypejte moučkovým cukrem.
Nepečené mrkvové kuličky
Ingredience:
- 200 g rozdrcených piškotů
- 80 g moučkového cukru
- 4 uvařené a nastrouhané mrkve
- 3 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy + citronová kůrřa
- 5O g strouhaných vlašských ořechů
- 4 lžíce vody
Postup:
Vodu svařte s cukrem a přidejte ostatní suroviny. Promíchejte a vytvořte hmotu, která drží pohromadě. Je-li směs hustá, přidejte rum, je-li řídká přisypte ještě trošku piškotové drti. Tvořte kuličky, obalujte je v kokosu a uchovávejte v chladničce.
Na Vánoce bychom neměli zapomínat ani na své čtyřnohé mazlíčky. Zkuste tedy i jim dopřát něco výjimečného, a upečte jim tyto zdravé sušenky:
Mrkvové psí sušenky
- 2 jemně nastrouhané mrkve
- 1 nastrouhané jablko
- 2 – 3 lžíce tvarohu z vaničky
- 200 g pomixovaných ovesných vloček
- 1 vejce
Z uvedených surovin vypracujte pevné těsto. Chcete-li přidávat mouku, pak těsto na vále, který jste si dostatečně hladkou moukou posypali, vyválejte na placku o tloušťce asi 1 cm. Vykrájejte sušenky a pečte 15 – 20 minut při teplotě 180 – 200 C. Jestliže nechcete žádnou mouku přidat, vložte těsto do fólie, a rozválejte je přes ni. Pak jen lehce pomoučete, aby vám šlo těsto z fólie přendat na vál, kde vykrájíte libovolné sušenkové tvary.
Zdroj: