Jaká je nejoblíbenější bábovka – recept, který si zamilujete

Jaká je nejoblíbenější bábovka – recept, který si zamilujete
Možná už ve své knize receptů máte recept na bábovku, kterou jste v okruhu své rodiny pasovali na nejoblíbenější. Ani v tomto případě na tento recept nezanevřete. Tato bábovky by mohla být vaše druhá nejoblíbenější.

Bábovka je u nás jedním z nejoblíbenějších dezertů

Na bábovce si dnes lze pochutnat i bez námahy. Úplně v pohodě bábovku koupíte v supermarketu, hezky balenou a s dlouhou trvanlivostí. Sehnat lze i hotové práškové směsi na bábovku. Vůbec nejlepší je však doma upečená bábovka, která v sobě ukrývá poctivé ingredience i špetku snahy. Odměnou za námahu při pečení bábovky vám bude hezky provoněný dům. Vyzkoušet můžete rovnou recept na nejoblíbenější bábovku.

Od pečení bábovky vás nemusí odradit ani absence bábovkové formy ve vaší kuchyni. Pro začátek můžete bábovkové těsto vylít na vymazaný plech. Ostatně bábovka je typická svou možností improvizace. Pokud jste už bábovku někdy dělali, nejspíš víte, že do ní můžete přidat celou škálu ingrediencí a vytvořit si své originální těsto.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Připravte si:

  • 250 g másla
  • 200 g polohrubé mouky,
  • krabička plnotučného tvarohu,
  • 150 g cukru,
  • 6 středně velkých vajec,
  • 120 ml mléka,
  • jeden kypřící prášek do pečiva,
  • 2 čajové lžičky jedlé sody,
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • špetku soli,
  • citrónovou šťávu z jednoho citrónu.
Příprava těsta, Zdroj: ffolas / Shutterstock

Příprava těsta ve třech krocích

Příprava těsta vás nijak nezaskočí, hotové bude ve třech krocích.

  • Krok číslo 1 – smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.

„Tip: Promícháním kypřícího prášku spolu s moukou zajistíte lepší kynutí těsta.”

  • Krok číslo 2 - do druhé mísy dejte oddělená vaječná bílky, která pomocí mixéru vyšlehejte do hustého sněhu. Umíchat bílky lze i ručně. Díky tomu předem spálíte nějaké kalorie, které později budete moci s čistým svědomím dohnat mlsáním hotové bábovky. Víte, čím si při šlehání bílkového sněhu pomůžete? Jednoznačně čistým náčiním, ale také vejci v pokojové teplotě. 
  • Krok číslo 3 – do pěny ušlehejte máslo s cukrem, přidejte vaječná žloutky, vanilkový extrakt, mléko a citrónovou šťávu. Nakonec do této směsi zapracujte také mouku. Jediná ingredience, která vám mimo těsto na stole zbyla, je bílkový sníh. Ten do těsta vmíchejte na závěr ručně a velmi pomalu. Tímto zajistíte nadýchanost těsta.

Těsto nalijte do pečlivě vymazané bábovkové formy, tu dejte do předehřáté trouby s teplotou 180 °C. Bábovku pečte zhruba hodinku. Po upečení na vyklopení bábovky nespěchejte. Přibližně deset minut ji nechte ve formě a teprve poté vyklopte. Pokud se bábovce z formy nechce, pomozte si namočenou utěrkou, kterou přes teplou formu přehodíte.

Nezbývá než popřát vám dobrou chuť!

Zdroje: