Jak uděláte nejlepší olejovou bábovku? Snadná, ale velmi chutná

Jak uděláte nejlepší olejovou bábovku? Snadná, ale velmi chutná
Sedíte doma nebo v práci a najednou máte na něco chuť. Takovou situaci zná asi každý z nás. Připravila jsem si pro Vás recept na jednu z nejlepších olejových bábovek. Ať příště, až Vás bude příště zase „honit mlsná“, víte, co dobrého si máte upéct.

Budeme potřebovat:

  • 5 žloutků
  • ¼ kg krystalového (případně moučkového) cukru
  • ½ hořčicové skleničky oleje
  • ¼ kg výběrové mouky
  • ½ pytlíku prášku do pečiva
  • vyšlehaný sníh z 5 bílků
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • troška sádla na vymazání formy

Postup přípravy:

  • Nejprve si smícháme 5 žloutků a ¼ kg cukru. Měla by nám vzniknout vcelku hladká hmota. Dále do hmoty postupně přimícháváme ½ skleničky oleje, ¼ mouky a ½ prášku do pečiva.
  • Až máme vše dokonale zamíchané, tak si ušleháme ze zbylých 5 bílků sníh. Správně ušlehaný sníh poznáme tak, že pokud od něj ponoříme prst a poté ho zvedneme, sníh nám na prstě stojí do špičky. Pokud takhle sníh nestojí, musíme šlehat déle.
  • Mezitím si dáme předehřát troubu. Já mám troubu elektrickou a nastavuji si ji na horní i dolní ohřev na 180°C.
  • Vyšlehaný sníh pomalu a jemně přimícháváme do těsta, které jsme si předtím umíchali. Musíme vše míchat opatrně, abychom si krásně vyšlehaný sníh nerozbili.
  • Pokud máme těsto hotové, je jen na nás, jestli ho necháme světlé nebo jestli do něj přimícháme kakao, aby byl výsledná produkt o něco tmavší.
  • Těsto nalejeme do bábovkové formy vymazané sádlem, aby se nám bábovka nepřipekla. Pečeme zhruba 30 – 45 minut. Pokud si ale nejsme jisti, zda už je bábovka správně upečená, pomůžeme si špejlí, kterou do bábovky píchneme. Pokud špejle zůstane čistá a nic se na ni nenalepí, máme upečeno. Pokud ne, necháme ještě chvíli v troubě. Upečenou bábovku poté vyklepneme z formy.
Zdroj: ltummy / Shutterstock

Způsob servírování:

Bábovku po vychladnutí posypeme cukrem a můžeme ji podávat. Pokud by Vám ale bábovka připadala málo vláčná, mám pro vás pár tipů. Mohu vřele doporučit bábovku buď zalít například rozehřátou čokoládou, nebo po jejím rozkrojení namazat marmeládou, povidly… Je velmi chutná také v případě, kdy si ji pokapete trochou medu. Doma ji často jíme s pudinkem či tvarohem, a to je Vám ale lahoda.

Můj osobní názor na tuhle bábovku je takový, že ji zvládne snad každý. Recept není ani časově, ani na dovednost náročný.  Skládá se z opravdu málo surovin, které nejsou nijak finančně omezující.

 

Zdroje:

  • autorský text
  • vlastní rodinný recept