Nejlepší letní dezerty: Nekazí se a perfektně osvěží
Mrkvový dort
Pokud v létě slavíte, chcete se držet klasiky a upéct dort, vybírejte důkladně. Těžké máslové dorty v horkých dnech nejenom neosvěží, ale přebytek tuků také výrazně zatěžuje váš organismus. Mrkvové těsto je velmi vláčné a v kombinaci s citrónovým krémem není přeslazené. Na blogu naskokvkuchyni.cz uvádí recept na mrkvové těsto ze základních surovin, které samozřejmě můžete nahradit také jejich zdravější variantou.
- 125 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru
- 175 g najemno nastrouhané mrkve
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 140 ml oleje
- 2 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového květu
- větší špetka himalájské soli
- 1 lžička citrónové kůry
Nejdříve šleháme vejce s cukrem, do vzniklé pěny poté přidáváme olej a následně proseté sypké ingredience. Mrkev a ořechy až na samý závěr. Pečeme zhruba 40 minut na 180 stupňů. Krém můžete zvolit podle vlastní fantazie, z tvarohu, mascarpone nebo zakysané smetany. Nejlépe funguje s citronovou šťávou. Vyplatí se korpus proříznout hned několikrát a dostatek krému nechat na pomazání celého dortu. Zdobit můžete citrusy, fíky nebo ořechy.
Těžké máslové dorty v horkých dnech nejenom neosvěží, ale přebytek tuků také výrazně zatěžuje váš organismus.
Pudinkové tartaletky
Pokud hledáte sladké jednohubky na zahradní party a máte k dispozici spoustu čerstvého ovoce, tartaletky budou ideální volbou. Výrazně si ušetříte čas a práce, když koupíte již hotové korpusy. V případě, že máte k dispozici formičky a cítíte se na pečení, pak můžete zkusit jeden z celé řady variant receptů. V každém případě jako náplň vyzkoušejte pudinkový krém, který si snadno můžete upravit k obrazu svému, přidáním vanilky, kokosu nebo libovolných extraktů.
- 0,5l mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášku
- 10-20 g másla pro ztuhnut
Uvaříme hustý pudink, a ještě za tepla do něho vmícháme máslo a libovolné ingredience na dochucení. Po vychladnutí (ne úplném, aby neztuhl) plníme tartaletky. Zdobíme ovocem podle fantazie – maliny, jahody, borůvky, rybíz, listy máty, citrusy, fíky a podobně.
Mini dortíky Pavlova
Jednoduchý recept z pouhých čtyř ingrediencí, se kterým paradoxně okouzlíte nejvíce.
- bílky ze 4 vajec
- 230 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce bílého vinného octu
Z bílků velmi důkladně ušleháme tuhý sníh, do kterého poté postupně zašleháme cukr. Na závěr přimícháme škrob a ocet. Vzniklou hmotou naplníme cukrářský sáček a širší vroubkovanou špičkou a vytvoříme korpusy a průměru jen o něco širším, než má klasický hrnek. Lžicí vytáhneme okraje, aby se vytvořila prohlubeň pro náplň. Dáme péct do horkovzdušné trouby úplně rozehřáté na 180 stupňů. Ihned po zavření trouby stáhneme teplotu na 120 stupňů a takto sušíme půl hodiny až hodinu. Poté troubu vypneme a lehce pootevřeme, Pavlovy však nevyndáme, dokud úplně nevychladnou.
Na náplň můžete zvolit jakýkoli tuhý krém, případně pouze šlehačku nebo mascarpone vyšlehané se smetanou. Zdobíme ovocem.
Zdroj: