Nejlepší bábovka s Baileys a její recept
Irský klenot
Ač byl s největší pravděpodobností likér vymyšlen v Londýně, pro většinu uživatelů je to irský nápoj, aby také ne, když více než 80 % přísad v Baileys pochází z Irska. Kakaové boby a vanilkový extrakt, které dodávají Baileys jeho bohatou čokoládovou chuť, se sklízejí v západní Africe a zpracovávají ve Francii. Prodává se ve více než 160 zemích světa a patří mezi 10 nejvýznamnější značek vyrábějících alkohol. (talkingretail.com) Je tedy čas vyzkoušet jeho sílu i při pečení. Příprava je jednoduchá a úspěch jistý.
Přichystejte si tyto ingredience
Na těsto:
- 336 g másla pokojové teploty
- 450 g světle hnědého cukru
- 207 g cukru
- 5 velkých vajec
- 390 g hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 240 ml likéru Baileys
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Na karamelový přeliv:
- 2 lžíce slaného másla
- 75 g světle hnědého cukru
- 120 ml smetany ke šlehání
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky kukuřičného sirupu
- 144-230 g moučkového cukru
Těsto
Předehřejte troubu na 163 °C a připravte si formu vymazanou tukem a vysypanou moukou. Ve velké míse smíchejte máslo a oba cukry, dokud nebudou světlé a nadýchané. Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém míchejte, dokud se dobře nezapracují. Podle potřeby oškrábejte stěny mísy, abyste se ujistili, že jsou přísady dobře propojené. S mixérem opatrně přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nespojí.
Přidejte Baileys a vanilkový extrakt a opět pečlivě promíchejte. Těsto rovnoměrně nalijte do formy a pečte 78–82 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nebude vlhké a převážně čisté. Nechte bábovku vychladnout asi na 10 minut, poté ji vyjměte z formy a nechte ochladit na pokojovou teplotu. Vršek bábovky podle potřeby potřete Baileys.
Poleva
Polevu připravíte tak, že v malé pánvi smícháte všechny ingredience kromě moučkového cukru. Zahřívejte na nízkém stupni, dokud se cukr nerozpustí, poté na středním plamenu přiveďte k varu. Vařte 3 minuty za občasného míchání, poté stáhněte z ohně a ihned nalijte do misky z žáruvzdorného skla.
Přišlehejte 144 g moučkového cukru a nechte mírně vychladnout a zhoustnout. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte další moučkový cukr, dokud nebude mít správnou konzistenci, abyste ji mohli pokapat. Pokud se vám zdá, že poleva je hustá, stačí přidat trochu vody, aby se znovu rozředila. Bábovku přelijte, dokud je poleva ještě trochu teplá.
Pokud vám připadá, že je škoda Baileys jen schovávat do těsta, potřete i vršek bábovky.
Skvělý způsob, jak zazářit
Likér Baileys se smetanovo-karamelovou vůní s příměsí mandlí a lískových oříšků a sladkou a jemnou chutí dodá bábovce jedinečnou chuť a aroma, a pokud moučník navíc přelijete karamelovou polevou, získáte bábovku, která vás ve společnosti vystřelí na místo vrchní pekařky.
Zdroje: