Jak na nadýchanou hrníčkovou bábovku?
Bábovka je líbivá vzhledem, který v dnešní době ještě povýšily různé typy forem, které z bábovek dělají opravdu mistrovská díla na pohled. Nespornou výhodou také je, že bábovka nikdy neurazí žádnou návštěvu. K odpolední kávě ji mnoho hospodyněk dělá dokonce pravidelně. Zde je recept na takovou, která je lehká jako peříčko.
Navíc hrníčková verze usnadní a zrychlí celou přípravu. Pojďme si tedy připravit jednoduchou bábovku, která nikdy nezklame a zvládne ji i začátečník.
Suroviny:
1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = polévková lžíce
- 9 lžic oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 hrnky polohrubé mouky
- Tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Nepoužívejte jinou mouku než hrubou. Bábovka by pak nešla vyklopit, což by zmařilo veškerou snahu o dokonalý moučník.
- Smícháme všechny sypké suroviny, tedy oba cukry, mouku a kypřící prášek.
- Vejce, mléko a olej také vymícháme, klidně použijte nějakého elektrického pomocníka jako třeba ruční šlehač. Dosáhnete tak snadněji toho, že bábovka bude nadýchaná. A také ušetříte své ruce zbytečné námahy.
- Postupně do tekutin přidávejte sypkou směs. Těsto samotné musí být hladké a vzdušné. I tady vám pomůže nejlépe nějaký elektrický šlehač. Pokud však chcete sypké suroviny zapracovat ručně, použijte šlehací metličku, která těsto dál provzdušní.
- Nalijte těsto do formy. Mělo by se vám při opatrném lití hezky skládat. Lijte ho kolem dokola, aby bylo hezky rovnoměrně rozložené. Dejte péct na 40 minut, ačkoli čas musíte přizpůsobit své vlastní troubě. Každá peče trochu jinak. Bábovka je hotová, pokud se těsto nelepí na špejli.
- Hotovou bábovku ve formě otočte na talíř či prkénko a nechte ji vychladnout. Během té doby sama vyklouzne z formy.
Tip: Bábovkovou formu vložte do trouby hned, když ji zapnete. Nechte ji trochu nahřát, forma se pak bude daleko lépe vymazávat tukem, tudíž si opět práci usnadníte. Moderní tvary bábovkových forem jsou ještě spletitější než ta klasická. Nahřátí vám velmi pomůže s tím, aby se tuk dostal opravdu všude. Dobře vymazaná a vysypaná forma je totiž základem toho, že se bábovku povede bez obtíží vyklopit.
Vzhledem k tomu, že bábovka je klasická, můžete ji ozvláštnit polevou dle chuti. Použít můžete čokoládovou, citronovou nebo jinou. Přesně podle vaší chuti. Dětem se zalíbí poleva sypaná ještě zdobením, budou jí papat o to raději.
Zdroj: