Nad zbytky v kuchyni šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nos neohrnuje
Zdeněk Pohlreich využívá zbytky do posledního kousku
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, kterého znáte z pořadů o vaření coby přísného šéfkuchaře, který vám nic nedá zadarmo, nesnáší, když se v kuchyni plýtvá. V pořadu Šéfem za pár minut se na tento problém zaměřuje a učí své diváky, že i ze zbytků lze mnohdy vymyslet chutné a skvělé jídlo, které by přitom jinak skončilo v koši.
Zdeňkovi Pohlreichovi je líto peněz i úsilí, které on sám nebo někdo jiný na danou surovinu vynaložil. A proto se snaží vařit tak, aby toho v kuchyni příliš nezůstávalo.
Jak omezit plýtvání jídlem? Začít můžete už při nakupování, kde do košíku přestanete vkládat nadměrné množství potravin, které nemáte šanci sníst a zpracovat. Dobrým tipem je i zmrazení nadbytečných porcí na později. A když vám přece jen nějaké zbytky zbudou, nemusí nutně skončit v popelnici, nýbrž je můžete zkompostovat nebo nabídnout tomu, kdo má domácí zvířata, ke zkrmení.
Tipy, jak omezit plýtvání jídlem
Existuje spousta způsobů, jak omezit plýtvání jídlem:
- při vaření používejte méně vody,
- nakupujte až tehdy, když v lednici opravdu nic nezbude,
- promyslete si jídelníček na týden dopředu,
- přestaňte s nakupováním do zásoby,
- přijímejte udržitelnější stravu,
- zpracujte zbytky do jiných jídel,
- jídlo v lednici lépe skladujte, aby vám déle vydrželo,
- ve spíži i v lednici si nastavte systém, který zaručí, že se vaše jídlo nezkazí.