Milujete oříšky, je to tak? Mrkvová bábovka s pistáciemi je pro vás to pravé
Bábovkové těsto je natolik flexibilní, že do něj můžete přidat takřka cokoliv
Bábovka nemusí být jen obyčejně vytvořená z mouky a oleje. Naopak je bábovkové těsto natolik flexibilní, že si s ním můžete vyhrát podle vlastních představ. Přidejte do něj to, na co máte zrovna chuť nebo to, co obsahuje vaše lednička.
Jsme si jistí, že mrkev v ní určitě najdete. Jediné, pro co možná budete muset skočit, jsou pistácie. Ty však můžete klidně nahradit jiným druhem oříšků. Aby mrkvová bábovka s pistáciemi provoněla váš dům, potřebujete následující ingredience.
Mrkev je jeden z mála druhů zeleniny, které lze přidat do sladkých dezertů. Nebojte se proto strouhanou mrkev přidat také do bábovkového těsta, které bude chutnější i zdravější.
Na těsto potřebujete:
- 200 g mrkve
- 75 g loupaných pistácií
- 200 g másla
- 350 g polohrubé mouky
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku do pečení
- špetku soli
- 3 polévkové lžíce mléka
Na polevu si připravte:
- 125 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
Co si připravit předem?
Abyste se během přípravy mrkvové bábovky ničím nezdržovali, připravte si věci předem. Mrkev oloupejte a na jemno nastrouhejte. Nezapomeňte si z lednice vytáhnout máslo předem, aby bylo hezky měkké a dobře se s ním pracovalo. Oloupat a nasekat si můžete také pistáciové ořechy. Pak už jen zbývá všechny suroviny navážit a smíchat podle návodu.
Jednu bábovku mohou tvořit až dva druhy těsta
Než se pustíte do míchání bábovkového těsta, předehřejte si troubu na 175 °C. Smíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečení. V další míse utřete změklé máslo s klasickým cukrem i s vanilkovým cukrem do hladké pěny. Do másla s cukrem přidejte vajíčka, špetku soli, mléko a na závěr i mouku s kypřicím práškem. Těsto dobře promíchejte a rozdělte na dvě poloviny.
Do jedné půlky těsta vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte. Klidně i tady můžete přidat část pistácií. Do druhé půlky těsta přijdou pistácie nebo jejich zbytek. Bábovkovou formu dobře vymažte a vysypejte moukou. Do formy nalijte nejprve těsto s mrkví, na něj potom navrstvěte ořechové těsto. Vidličkou těsta navzájem prošťouchněte, aby uprostřed bábovky vznikla hezká kresba. Bábovku pečte 50–60 minut.
Poleva činí bábovku atraktivnější
Aby mrkvová bábovka nepůsobila obyčejně, vytvořte na ní polevu. Díky této polevě kdekdo bábovku přirovná k luxusnějšímu dezertu. Umíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou do husté hmoty. Polevu můžete na bábovku nanést buď cukrářskou špachtlí nebo si můžete vyhrát zdobným cukrářským pytlíkem. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv způsob, polevu na bábovku nanášejte až po jejím vychladnutí. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: