Jak připravíte mramorovou bábovku s tvarohem trošku jinak?
Její chuť dobře známe, ale to nám nepřekáží si bábovku ještě trošku vylepšit a poslat ji do kulinářského nebe. Pak ovšem nejde o klasický dezert, ale o součást svátečního menu. Kromě receptu záleží také na tom, jak ji dozdobíte, jak ji budete servírovat a zda využijete i recept na vylepšení, který je uveden na konci receptu. Nic nám nebrání vrhnout se do přípravy mramorové bábovky s tvarohem!
Co tedy budeme potřebovat?
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa holandského typu (nejlépe, ale může být i Granko)
- 2 lžíce rumu (stačí klasický tuzemák)
- Hrubá mouka a máslo na vysypání forma, ale lze nahradit jak jste zvyklí, například strouhankou, kokosem…
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Oddělíme si do samostatných misek bílky a žloutky.
- Rozmícháme tvaroh s máslem a cukrem a postupně vmícháme žloutky. Můžeme využít kuchyňský robot, výrazně si tím urychlíme práci.
- Smícháme dohromady hladkou mouku, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Směs postupně zašleháme do tvarohové směsi s máslem a cukrem.
- Ušleháme tuhý sníh z bílků. Velice opatrně ho postupně zašleháme do předpřipravené směsi, nespěcháme.
- Poté odebereme do jiné nádoby jednu třetinu těsta. Dvě necháme v původní nádobě.
- V menší misce si smícháme kakao s trochou vody a dvěma lžícemi rumu. Vlijeme do odebrané časti těsta a zamícháme, tím se těsto obarví.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Vlijeme část světlého těsta, pak tmavé těsto, a nakonec opět světlé. Vložíme do trouby a dáme péct.
- Pečeme na 170 °C asi 45 minut, po půl hodině můžeme špejlí zkontrolovat, zda již není bábovka hotová.
- Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Tuto bábovku ale ještě můžeme ozvláštnit. Zde je recept na vylepšení, a naše bábovka tím dostane nový rozměr. Určitě se dá vymyslet i další ozvláštnění, ale toto vypadá luxusně.
Pokud budete chystat tuto bábovku pro děti, můžete dát místo jahod v čokoládě například lentilky. Ale fantazii se meze nekladou.
A nyní už ten slíbený recept na vylepšení:
Ingredience:
- 100 g hořké čokolády
- Jahody v bílé čokoládě
- Mandle
Mandle nasekáme najemno, jahody v čokoládě na větší kousky. Nad párou rozpustíme hořkou čokoládu. Po vychladnutí a vyklopení bábovky ji přelijeme čokoládou a posypeme mandlemi a jahodami v bílé čokoládě.
Rozhodně nechte vychladnout a zatuhnout, doporučuji schovat před strávníky, případně je o bábovce neinformovat, dokud nebude zatuhlá poleva a mramorová bábovka s tvarohem připravena ke konzumaci na dezertním talíři. Pak už to chce jen trpělivost, až poleva zaschne a z klasické bábovky budeme mít luxusní dezert!
Zdroje: