Minestrone: Barevná polévka plná čerstvých chutí z duhové zeleniny
Publikováno: 30. června 2021, 11:15
Zuzana Kohoutová
Foto: Timolina / Shutterstock
Doba čtení: 2 min
Polévka, která vystačí za jedno hlavní jídlo. Polévka, která vám připomene Itálii. Polévka, na kterou nikdy nezapomenete. Teplá nebo studená, v létě či v zimě. Touto polévkou nikdy nic nezkazíte.
Co budete potřebovat:
- 4 velké listy mangoldu nebo hrst špenátových lístků
- 1 velká červená cibule
- 2 hrnky nakrájených rajčat
- 2 hrnky předem uvařených fazolí nebo cizrny
- 1 středně velká čerstvá žlutá cuketa
- 1 střední mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1–2 hrnky nevařených spirálových těstovin
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 hrnků zeleninového vývaru nebo vody
- sůl
- ¼ šálku pesta
- 1 hrst nastrouhaného parmazánu
- Hrst čerstvých bylin: bazalka, petrželka, šalvěj nebo rozmarýn
Příprava polévky:
Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém zpěníme jemně nakrájenou cibuli a nasekané stonky mangoldu. Přidáme kolečka mrkve, cuketu a jemně osolíme. Pomalu opékáme až se zelenina začne přichytávat ke dnu. Přidáme nakrájená rajčata, fazole, česnek, bobkový list a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut až se všechny chutě spojí. Přidáme těstoviny a vaříme dalších 10 minut.
Dochucení polévky:
Před podáváním přidáme čerstvé bylinky, pesto a nastrouhaný parmazán.
Nebojte se experimentovat. Místo těstovin můžete například přidat rýži. Měnit můžete také zeleninu podle ročního období.
Zdroj:
- autorský text