Masová bábovka k obědu či večeři
Slaná bábovka
Při pečení bábovky se opravdu nemusíte držet při zemi. Svědčí o tom rozsáhlý seznam surovin, které můžete do bábovky použít. Kromě sladkých ingrediencí je to i maso, cibule a sůl! Masová bábovka potěší všechny ty, kteří po sladkém nijak zvlášť neprahnou. I přesto jim můžete slaný pokrm vkusně naservírovat z bábovkové formy. Samozřejmě lze sekanou upéct klasicky na plechu.
Použití bábovkové formy však svědčí o vašem nadšení z pečení. Je jasným důkazem toho, že to v kuchyni umíte roztočit a nic vám není cizí. Spíše než po obědě ke kávě si tuto masovou bábovku dáte k obědu nebo k večeři. Vhodná je i na svačinu.
Masová směs má s klasickým těstem na bábovku jen pramálo společného. Vlastně tyto dvě směsi spojuje pouze u masa originální použití bábovkové formy. To masu zaručí atraktivní tvar, nad kterým se bude podivovat celá rodina.
Masová bábovka se od klasické bábovky liší použitými ingrediencemi i dobou pečení. Abyste měli jistotu, že je maso v bábovce opravdu propečené, je potřeba prodloužit dobu pečení a bábovku v troubě otočit na plech dnem vzhůru.
Jaké ingredience pro masovou bábovku potřebujete?
Připravte si:
- 1 200 g mletého vepřového masa,
- půl hrnku strouhanky,
- půl hrnku mléka,
- 1 cibuli,
- 2 stroužky česneku,
- 20 dkg anglické slaniny (nakrájené na plátky),
- 2 velká vejce,
- 1 polévková lžíce sójové omáčky,
- 2 čajové lžičky soli,
- 1 čajovou lžičku oregana,
- půl čajové lžičky mletého pepře.
Jaký je postup při pečení masové bábovky?
Až na ingredience je příprava masové bábovky velmi podobná přípravě klasické sladké bábovky. I tady je potřeba předehřát troubu na 170 °C. Bábovkovou formu vymažte sádlem a vyskládejte plátky slaniny.
Tip: Do masové směsi můžete místo strouhanky přidat housku namočenou v mléce.
Teď už jen stačí smíchat masovou směs. Mleté maso smíchejte s kořením, přidejte vejce, strouhanku i mléko. Dále do směsi přidejte na kostičky nasekanou cibuli, dva prolisované stroužky česneku i sójovou omáčku. Všechny tyto ingredience navzájem propracujte. Masovou směs natlačte do formy na plátky slaniny. Pečte v troubě přibližně hodinu a potom bábovku otočte na plech dnem vzhůru a pečte dalších 40 minut.
Masovou bábovku poté vyklopte na talíř a ihned servírujte. Jako přílohu k bábovce můžete zvolit brambory i chleba. Chybět by neměly ani kyselé okurky či čerstvá cibule. Přejeme dobrou chuť!
Zdroje:
- www.thekitchn.com