Martinské rohlíčky: Křehká maková pochoutka
Potřebujeme:
400 g hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
250 g másla
Na náplň:
200 g máku
250 ml mléka
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
špetka mleté skořice
citronová kůra
případně rozinky a lžíci rumu
Z mouky, nastrouhaného másla a smetany zpracujeme těsto, které necháme 1–2 hodiny odpočívat v lednici. Mezitím si připravíme makovou náplň. Umletý mák dáme do hrnce a zalijeme mlékem, povaříme do zhoustnutí a odstavíme. Vmícháme cukr, ochutíme skořicí a citronovou kůrou.
Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme na kruhovou placku, kterou rozkrojíme napůl, a tu zase napůl – vznikne 8 trojúhelníkových dílů. Celkem vyrobíme 32 rohlíčků. Trojúhelníčky naplníme makovou směsí, zarolujeme je od širšího konce ke špičce a vytvarujeme do rohlíčku. Pečeme do růžova při 160 °C. Ještě teplé můžeme obalit v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.