Margot bábovka voní létem

Margot bábovka voní létem
Tyčinka Margot je velmi oblíbená a po celé roky se k ní s radostí vracíme. Pochoutka, kterou sníme třeba jako malou svačinku, se stala inspirací pro mnoho druhů moučníků, není tedy vůbec od věci z ní zkusit upéct bábovku. Ostatně když se chce, všechno jde.

Příjemná chuť i vůně, kterou Margotka bábovce propůjčí, je nenahraditelná.

Kokos vás v duchu přenese do léta na prosluněnou pláž, což jistě přijde vhod v kteroukoliv roční dobu.

Obzvlášť během větrného podzimu a studených zim mohou být takové vzpomínky velmi vítané a doslova zahřejí u srdce. Příprava samotná není nijak složitá a hotová bábovka má lehký punc exotiky, který bude slušet každému prostřenému stolu.  

Suroviny:  

1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = polévková lžíce  

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky  
  • 1 hrnek mléka  
  • 4 vejce  
  • 4 lžíce cukru  
  • ½ hrnku oleje  
  • 1 vanilkový cukr  
  • 1 kypřící prášek do pečiva  
  • 2 tyčinky Margot  
  • Tuk a mouka na vymazání a vysypání formy  

Postup:  

  • Troubu zapneme na 160 °C, formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.  
  • Margotky nastrouháme nahrubo.  
  • Celá vejce společně s oběma cukry vyšleháme do husté pěny. Za stálého šlehání pak opatrně tenkým proudem přiléváme olej.  
  • Mouku smícháme s práškem do pečiva. Společně s mlékem ji na střídačku zapracujeme do vaječné pěny.  
  • Nakonec přidáme do těsta nastrouhané tyčinky Margot. Směs pořádně rozmícháme a nalijeme do formy.  
  • Pečeme 60 minut. Když se nám těsto nebude lepit na špejli, je bábovka dokonale upečená. Jelikož se bábovka peče poměrně dlouho, může se vám z vrchu trochu připalovat. Zabráníte tomu tak, že formu zakryjete alobalem.   

Tip: Formu na bábovku můžete vymazat kokosovým olejem nebo vysypat kokosovou moučkou. Ta však musí být naprosto jemná, klasický strouhaný kokos by vám při vyklápění z formy moc nepomohl, těsto by se vám naopak k formě přilepilo a bábovka by se vám mohla roztrhnout.

Zdroj: ffolas / Shutterstock

Také nezapomeňte, že moučníky z tyčinek Margot by měly mít vždy čokoládový kabát. Ani u této bábovky to není výjimkou. Polevu k této bábovce ještě vylepšíte, když přidáte 2 lžíce rumu. K dokonalosti vše doladíte, pokud bábovku ještě zasněžíte kokosem.

Pokud však nejste přímo milovníci kokosu, nepoužívejte ho ve všech zde uvedených variantách najednou. Přebili byste tím chuť tyčinky Margot. 

Zdroje: