Mandlové cukroví – vůně mandlí stokrát jinak
Mandlové cukroví najdeme v různých variantách. Vykrajované, slepované, sypané, ve formě „pracen“ nebo dokonce nepečené. Slepuje se různými krémy. Zdobí se většinou variantami čokolády.
Čokoláda se k chuti mandlí velmi hodí. Do krémů se přidávají různé příchuti, třeba i populární mandlový likér amaretto. Každý má svůj recept na oblíbené mandlové cukroví. My pro vás vybíráme dva druhy. Každé z nich je úplně jiné.
Amaretti – pusinky jinak
Amaretti jsou křehké, snadné a sladké. Jak na ně:
Ingredience:
- 300 g cukru moučka
- 70ml vody
- 4 vaječné bílky
- 500 g mandlí (mletých)
- 1 lž. likéru amaretto
- 1 lž. citronové kůry
- 1 lž. mleté skořice
- Na posypání
- Moučkový cukr.
Jak pečeme mandlové cukroví amaretti
Vyšlehejte sníh. Použijeme všechny bílky a cukr. Sníh musí být pevný. Opatrně, aby se sníh nerozmočil a nerozpadl, do něj přidejte vodu, mandle, amaretto, mletou skořici a kůru z citronu.
Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme malé hromádky, jako když pečeme pusinky. Můžete použít malou lžičku nebo odměrku. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte asi 20 minut. Hlídejte moment, kdy pusinky lehce zrůžoví až zezlátnou.
Hotové sušenky dozdobíme tak, že je posypeme moučkovým cukrem.
Vykrajované mandlové cukroví – linecké jinak
Máte rádi linecké, ale chcete je letos ozvláštnit? Přidejte mandle. Pochutnáte si a překvapíte. A přitom na zaběhnutých postupech nemusíte moc měnit. Můžete použít mleté mandle nebo přímo mandlovou mouku. Slepujte je tak, jak jste zvyklí. Buď tradiční marmeládou nebo krémem. Třeba i s mandlemi. Jdeme na to:
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 170 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
- 2 lž. vanilkového cukru (můžete použít i vanilkové aroma dle chuti)
- 100 g změklého másla
- 2 žloutky
- 1 lž. citronové kůry
- Na slepování
- Marmeláda. Linecké tradičně slepujeme rybízovou. K mandlím se ale výborně hodí i meruňková. Pro intenzivnější mandlové aroma můžete přidat kapku amaretta.
- Můžete také použít máslový krém s cukrem a mletými mandlemi.
Pečeme mandlové cukroví
Tradiční linecké pečeme mezi prvními druhy, protože po upečení je velmi křehké. Než ho začneme slepovat, musí nachytat vzdušnou vlhkost. My si ale přípravu v tomto receptu usnadníme přidáním žloutku.
Těsto není ve výsledku zdaleka tak křehké a nepotřebuje tak dlouho ležet. Ale alespoň jeden den mu na zvláčnění dejte, než ho budete slepovat. A určitě směřujte přípravu tak, aby si poleželo v krabici na chladném místě před Štědrým dnem alespoň několik dní.
Postup:
- Smíchejte máslo, moučkový a vanilkový cukr. Do směsi přidejte žloutky a chvíli míchejte, až se směs dokonale spojí. Přidejte mouku hladkou i mandlovou nebo mleté mandle a citronovou kůru.
- Vypracujte tužší těsto, které by se nemělo příliš lepit. Teď si musí alespoň hodinu poležet v lednici. Neuškodí mu ale ani delší doba odpočinku. Zabalte ho do fólie.
- Vykrajujeme a pečeme mandlové cukroví
- Vyndejte těsto z lednice, aby lehce povolilo. Nedávejte ho přímo na topení, jen ho nechte při pokojové teplotě v kuchyni.
- Vyválený plát by měl být silný tak 3 mm. Vykrajujte libovolné tvary. Důležité je dodržet sudy počet cukroví od jednoho každého tvaru.
- Klaďte vykrájené tvary na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte troubu na 160 °C. Pečte těsto tak, aby zrůžovělo.
- Slepujeme mandlové cukroví
- Nechte cukroví odpočinout. Jinak bude příliš křehké a zbytečně přijdete o hodně ulomených kousků. Slepujte dle své volby marmeládou nebo krémem.
Zdroje: