Luxusní tvarohová bábovka
Nemusíte se obávat označení luxusní – neznamená to, že už jen nákup surovin zruinuje vaši peněženku.
Jedná se o ingredience na zcela obyčejnou tvarohovou bábovku, ke kterým však dáme jednu tajnou přísadu, kterou se od těch klasických moučníků odlišíme - vaječný likér. Jak jsme se přesvědčili třeba u vánočního cukroví, alkohol pečení opravdu svědčí! Budeme tedy potřebovat:
Na těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 g másla
- 350 g tvarohu
- 4 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 panák vaječného likéru
Na polevu:
- 1 žloutek
- 200 g moučkového cukru
- 2 panáky vaječného likéru
- trochu vody
Zapneme troubu, necháme předehřát na 180 °C a připravíme si dvě dostatečně velké mísy na přípravu těsta, a ještě jednu menší, ve které později vyrobíme polevu.
Vláčné těsto jako základ
Ani příprava těsta ve své podstatě nijak nevybočuje od klasiky. Z vajec si oddělíme žloutky do velké mísy, kde je utřeme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem. Pomalu přidáváme máslo, které jsme předtím nechali změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Do směsi přidáme panák vaječného likéru, nakonec měkký tvaroh a vše důkladně promícháme. Pokud máte kuchyňský robot, klidně si ulehčete práci – je opravdu důležité, aby se všechny suroviny dobře spojily.
Do druhé mísy nasypeme mouku, zapracujeme do ní kypřicí prášek a přemístíme do mísy s tekutou směsí. Nakonec ještě z bílků vyšleháme tuhý sníh a pečlivě zapracujeme do připraveného těsta.
Šup s tím do trouby
I u této bábovky platí, že forma by měla být důkladně vymazaná, aby hotový moučník šel snadno vyklopit. Do připravené formy přelejeme těsto, uhladíme a dáme do trouby. Pečeme tak, jak jsme u bábovek zvyklí – zhruba 40-60 minut na 180 °C by mělo stačit. Samozřejmě ale bereme ohled na výkon trouby a pravidelně naše dílo kontrolujeme.
Poleva, co má říz
Mezitím, co se bábovka peče, máme dostatek času na přípravu polevy. Nejprve pečlivě přesejeme moučkový cukr tak, aby neměl žádné hrudky. Následně utřeme s vaječným koňakem, žloutkem a trochou vody tak, aby konzistence byla jemně táhlá. Dle potřeby přidáváme buď cukr nebo vodu a pečlivě promícháme. Pokud máte koňak rádi, nebojte se ho dát trochu víc, anebo místo vaječného zkusit čokoládový nebo karamelový – fantazii se meze nekladou!
Vyklápíme a podáváme
Upečenou bábovku necháme trochu vychladnout ještě ve formě, a poté opatrně vyklopíme na podnos – ještě ale chvilku počkejte! Až v momentě, kdy bude mít pokojovou teplotu, na ni nalejeme polevu a necháme zaschnout.
Díky sladkému likéru už ani není potřeba posypávat cukrem a můžeme se do ní rovnou pustit.
zdroj:
- autorský text